Costa del Sol: Μεγάλη φωτιά απειλεί τουριστικά θέρετρα – Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης

Costa del Sol: Μεγάλη φωτιά απειλεί τουριστικά θέρετρα – Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης
Πυρκαγιά στην Costa del Sol INFOCA

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης. 400 Βρετανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν από δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μάλαγα της Ισπανίας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην οροσειρά της Σιέρα Μπερμέχα, πλήττοντας πολλούς δήμους, ανάμεσά τους την Estepona, Jubrique και Genalguacil, με τις αρχές να ενεργοποιούν το επίπεδο 1 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τις δασικές πυρκαγιές.

Λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος της Junta de Andalucia, Patricia Navarro, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το επίπεδο 1 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για δασικές πυρκαγιές λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 22:00 της Τετάρτης (8/9), σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, που έλαβαν 140 κλήσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι αυτή την ώρα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο σοβαρή.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης 112, από τα 400 άτομα που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, οι 15 περίπου νοσηλεύονται στην Estepona, με τις αρχές να παίρνουν προληπτικά μέτρα και για άλλες περιοχές του Forest Hill αλλά και για τον πυρήνα του Las Abejeras.

Η φωτιά ήταν ακόμα ενεργή το πρωί της Πέμπτης και περίπου 250 μέλη του προσωπικού της Plan Infoca συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, μαζί με 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται επιπλέον βοήθεια από αέρος, με τη συμμετοχή τριών αεροπλάνων, τριών ελικοπτέρων super Puma και δύο ελικοπτέρων Kamov.

«Η μορφολογία της περιοχής είναι δύσκολη, με απότομες πλαγιές, και οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Εστεπόνα, κοντά στη Μάλαγα, είναι δημοφιλής προορισμός για Βρετανούς συνταξιούχους και παραθεριστές.

Έως τα τέλη Αυγούστου, οι πυρκαγιές στην Ισπανία είχαν κάψει 742.600 στρέμματα, περισσότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών αλλά λιγότερα από τα 1.900.000 στρέμματα που καταστράφηκαν το 2012, τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν 7 από τα 10 θερμότερα έτη που έχει ζήσει ποτέ η Ισπανία. Ασυνήθιστα μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές του κόσμου φέτος, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα