Δάνειο από τη Ρωσία με αγάπη

Δάνειο από τη Ρωσία με αγάπη
2011 AFP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κράτησε το λόγο του προς τον πρόεδρο της Σερβίας. Διαβάστε για ποιο λόγο αποφάσισε να του δώσει δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει δάνειο ύψους 800 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων διάρκειας πέντε ετών στη Σερβία, ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο υπουργός των Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti και Interfax.

Τμήμα του δανείου πρόκειται να εκταμιευτεί μέχρι την πρωτοχρονιά, διευκρίνισε, ο ίδιος, ενώ το ετήσιο επιτόκιο θα είναι 4,1%, υπογράμμισε.

Το δάνειο θα χορηγηθεί προκειμένου το Βελιγράδι να προμηθευτεί μηχανές σιδηροδρομικών συρμών και να βελτιώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας.

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας δέσμευσης του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον εθνικιστή ομόλογό του της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Συνολικά, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ρωσικές χορηγήσεις θα ανέλθουν σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τα 200 εκατομμύρια είχαν ήδη εκταμιευθεί.

Το δημόσιο χρέος της Σερβίας αντιπροσωπεύει, πλέον, το 60% του ΑΕΠ της, ενώ το σωρευτικό έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό άγγιξε το 6,2% του ΑΕΠ. Το Βελιγράδι ενδιαφέρεται για δανεισμό από το ΔΝΤ, που όμως κατέστησε σαφές ότι θα το έβλεπε θετικά μόνον εάν, οι αντίστοιχοι οικονομικές δείκτες ήταν 45% και 4,25%.

SHARE:

24Media Network