Δανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την απαγόρευση καύσης του Κορανίου

Διαβάζεται σε 2'
Διαδηλώτρια κρατά το Κοράνι
Διαδηλώτρια κρατά το Κοράνι AP

Με 94 ψήφους υπέρ και 77 κατά, η Δανία υπερψήφισε νόμο που καθιστά παράνομη την καύση του Κορανίου και άλλων θρησκευτικών κειμένων σε δημόσιους χώρους.

Το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε την Πέμπτη (7/12) νόμο που καθιστά παράνομη την καύση του Κορανίου σε δημόσιους χώρους, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις μουσουλμανικές χώρες μετά από μια σειρά διαδηλώσεων στη Δανία κατά τις οποίες κάηκε το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, προκαλώντας οργή.

Η Δανία και η Σουηδία βίωσαν φέτος μια σειρά από δημόσιες διαμαρτυρίες κατά τις οποίες αντι-ισλαμιστές ακτιβιστές έκαψαν ή κατέστρεψαν με άλλο τρόπο αντίγραφα του Κορανίου, προκαλώντας αιτήματα προς τις σκανδιναβικές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν την πρακτική αυτή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει την “ακατάλληλη μεταχείριση κειμένων με σημαντική θρησκευτική σημασία για μια αναγνωρισμένη θρησκευτική κοινότητα”, εγκρίθηκε με 94 ψήφους υπέρ και 77 κατά στο Φόλκετινγκ των 179 εδρών.

“Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Δανίας και των Δανών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχουμε πλέον καλύτερη προστασία από τις συστηματικές προσβολές που παρατηρούνται εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard σύμφωνα με το france24.

Πρακτικά, θα απαγορεύεται το κάψιμο, το σκίσιμο ή η με άλλο τρόπο βεβήλωση ιερών κειμένων δημοσίως ή σε βίντεο που προορίζονται για ευρεία διάδοση.

Όσοι παραβιάζουν το νόμο, ο οποίος θα αξιολογηθεί μετά από τρία χρόνια, κινδυνεύουν με πρόστιμο ή με φυλάκιση έως και δύο ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα