Δεκαπενταύγουστος, πού είναι αργία στην Ευρώπη (και πού όχι)

Δεκαπενταύγουστος, πού είναι αργία στην Ευρώπη (και πού όχι)

Ένας χάρτης που κρύβει εκπλήξεις και πληροφορίες για την αργία του Δεκαπενταύγουστου πέρα από την θρησκευτική της διάσταση

Μπορεί για την Ελλάδα ο Δεκαπενταύγουστος να ξεπερνάει τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, και να έχει και στοιχεία εθνικής επετείου με αφορμή τον τορπιλισμό του “Έλλη” στην Τήνο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη είναι αρκετές οι χώρες όπου η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν αποτελεί επίσημη αργία. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι εργάσιμη σχεδόν σε όλη την Βόρεια Ευρώπη, την Βρετανία καθώς και σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για δύο κατεξοχήν ορθόδοξες χώρες όπως είναι η Ρωσία και η Σερβία η 15η Αυγούστου δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις επίσημες αργίες του κράτους αν και η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με λαμπρότητα στις δύο χώρες καθώς αποτελεί μία από τις κορυφαίες γιορτές του δόγματος. Σε οτι αφορά την Γερμανία και την Ελβετία ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί αργία για ορισμένα κρατίδια και καντόνια αντίστοιχα.

Feriae Augusti

Εντύπωση μπορεί να προκαλεί επίσης ότι ο Δεκαπενταύγουστος είναι ημέρα αργίας για τους Γάλλους καθώς είναι ο γνωστός ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους στην χώρα. Αυτό που είναι σχετικά άγνωστο είναι ότι η 15η Αυγούστου προϋπήρχε σαν αργία του Χριστιανισμού. Αποτελούσε την παγανιστική γιορτή feriae Augusti, που ξεκίνησε το 18 π.Χ. από την αυτοκράτορα Αύγουστο, στην Ρώμη και είχε να κάνει με την ολοκλήρωση των αγροτικών εργασιών.

Εκτός Ευρώπης η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αργία σε Χιλή, Γουατεμάλα, Παραγουάη, Κολομβία, Σενεγάλη, Τόγκο, Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν, Μπενίν, Σεϊχέλες, Μαγαδασκάρη, Μαυρίκιο, Μπουρουντί και Λίβανο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα