Διαδηλώσεις γυναικών κατά του Τραμπ σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ

Στιγμιότυπο από το Women's March 2018 στο Σιάτλ
Στιγμιότυπο από το Women's March 2018 στο Σιάτλ AP

Οι ακτιβίστριες λένε ότι οι πορείες είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουν τις επιτυχίες που σημείωσαν γυναίκες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, κατά τις οποίες εξελέγησαν περισσότερες από ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Γυναίκες θα πραγματοποιήσουν σήμερα πορείες διαμαρτυρίας σε πόλεις των ΗΠΑ και του εξωτερικού σηματοδοτώντας έτσι την δεύτερη επέτειο από τις διαδηλώσεις που έβγαλαν στους δρόμους εκατομμύρια διαδηλώτριες την επομένη της ορκωμοσίας του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

Η εθνική ΜΚΟ Women's March, η οποία προέκυψε από την αρχική πορεία διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον, είναι εκείνη που και φέτος θα φιλοξενήσει τον κύριο όγκο της διοργάνωσης στην Ουάσινγκτον με εκατοντάδες μικρότερες διοργανώσεις σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Η March On, μια άλλη οργάνωση-ομπρέλα, η οποία επίσης προέκυψε μετά την πρώτη πορεία, έχει συντονίσει εκατοντάδες πορείες σε πόλεις όπως η Βοστόνη, το Χιούστον, η Βαλτιμόρη και το Ντένβερ.

Τα ηγετικά πρόσωπα και από τις δύο οργανώσεις λένε ότι θα εκμεταλλευτούν τις φετινές πορείες για να ασκήσουν πιέσεις για υπάρξουν πολιτικές με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού, την πρόσβαση στην περίθαλψη και στην άμβλωση, το δικαίωμα στην ψήφο και άλλα ζητήματα. Στόχος τους είναι να κινητοποιήσουν τις γυναίκες να ψηφίσουν στις εκλογές του 2020 όπου ο Τραμπ αναμένεται ότι θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών.

"Φυσικά και το επίκεντρο είναι σε υπερβολικό βαθμό οι εκλογές του 2020", λέει η Ντάταλι Σάντσες, διοργανώτρια της πορείας Women's March το 2017 στη Βοστώνη η οποία ανήκει και στην οργάνωση March Forward Massachusetts, που είναι επικεφαλής της σημερινής πορείας στη Μασαχουσέτη.

Οι ακτιβίστριες λένε ότι οι πορείες είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουν τις επιτυχίες που σημείωσαν γυναίκες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, κατά τις οποίες εξελέγησαν περισσότερες από ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι νεοεκλεγείσες, σχεδόν όλες Δημοκρατικές, περιλαμβάνουν τις πρώτες μουσουλμάνες εκλεγμένες στο Κογκρέσο και την πρώτη ιθαγενή Αμερικανίδα. Πολλές από αυτές επικαλέστηκαν ως λόγο που επέλεξαν να είναι υποψήφιες την περίοδο της προεδρίας του Τραμπ.

Καθώς έχει διευρυνθεί το πολιτικό κίνημα που "γεννήθηκε" μέσα από εκατοντάδες ελάχιστα συνδεόμενες μεταξύ τους πορείες το 2017, έχουν προκύψει και διαφωνίες. Σε κάποιες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον, θα διοργανωθούν πάνω από μια διαδηλώσεις ή πορείες εξαιτίας των καταγγελιών ότι κάποιες από τις ηγέτιδες του Women's March έχουν αντισημιτικές θέσεις, μια κατηγορία που οι ίδιες έχουν επιχειρήσει να καταρρίψουν σε πρόσφατες συνεντεύξεις και δηλώσεις τους.

Οι πορείες έχουν επίσης δεχτεί κριτική ότι δεν δέχονται συντηρητικές γυναίκες που τυχόν στηρίζουν την κυβέρνηση Τραμπ και πιθανόν να είναι αντίθετες στο δικαίωμα της άμβλωσης. Η οργάνωση "March for Life" που συγκεντρώνει ακτιβίστριες κατά της άμβλωσης βρισκόταν χθες στην Ουάσινγκτον και σε διαδήλωσή της συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τραμπ, ο Μάικ Πενς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
SHARE: