Διακοπή εργασιών άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Εκτός κινδύνου η κατάσταση

Διακοπή εργασιών άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Εκτός κινδύνου η κατάσταση

Απομακρύνθηκαν άρον άρον οι 300 εργαζόμενοι στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου των κοιτασμάτων Valhall και Ekofisk στη Βόρεια Θάλασσα, όπου κατευθυνόταν γιγαντιαία πλατφόρμα που βρίσκεται εκτός ελέγχου

Η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων την εξέδρα του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Κέντρου Συντονισμού Διασώσεων στη νότια Νορβηγία.

"Η πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Ο κίνδυνος πέρασε. Δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις ανάμεσα στην πλατφόρμα και την ακτή της Νορβηγίας", δήλωσε η εκπρόσωπος Μπόργκχιλντ Ελντούν.

"Έγκειται τώρα στους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας να την σταματήσουν πριν φτάσει στην ακτή", πρόσθεσε.

Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας , η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας χθες το βράδυ εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία. Νωρίς το πρωί βρισκόταν σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από το κοίτασμα Valhall, σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο συντονισμού και διάσωσης, μετέδωσε τοπ πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, ενώ 71 εργαζόμενοι μεταφέρονται προς τις εξέδρες του κοιτάσματος Ekofisk. Η εταιρεία ConocoPhillips απομάκρυνε 145 εργαζόμενους από εγκαταστάσεις της που εν δυνάμει απειλούνται στο κοίτασμα Ekofisk

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νεκρός ένας εργάτης στη Νορβηγία μετά από κύμα που έπληξε εξέδρα γεώτρησης στη Βόρεια Θάλασσα

SHARE:

24Media Network