Διαμαρτυρίες και εντάσεις στη Βραζιλία μετά το θάνατο ενός παιδιού από αδέσποτη σφαίρα

Διαμαρτυρίες και εντάσεις στη Βραζιλία μετά το θάνατο ενός παιδιού από αδέσποτη σφαίρα

Συμβολική νεκρική πομπή πραγματοποίησαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στη Κοπακαμπάνα για το θάνατο ενός 10χρονου, από αδέσποτη σφαίρα στις φαβέλες του Ρίο και κατά της αστυνομικής βίας

Είκοσι μέλη της βραζιλιάνικης μη κυβερνητικής οργάνωσης "Rio de Paz" (Ρίο της Ειρήνης) πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην παραλία της Κοπακαμπάνα πριν από τη συμβολική ταφή στην άμμο ενός λευκού φέρετρου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την οικογένεια του παιδιού που σκοτώθηκε την Πέμπτη από αδέσποτη σφαίρα σε φαβέλα.

Ο δεκάχρονος Εντουάρντο ντε Χεσούς Φερέιρα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μπροστά στο σπίτι του, σε μια από τις φαβέλες του συγκροτήματος Αλεμάο, μια φτωχή περιοχή του βόρειου Ρίο,  κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ της αστυνομίας και των εμπόρων ναρκωτικών, σύμφωνα με την αστυνομία. Η οικογένεια του Εντουάρντο λέει ότι το παιδί πυροβολήθηκε από αστυνομικό.

Οι ακτιβιστές, ντυμένοι στα μαύρα, κρατούσαν ο καθένας χωριστά μια επιγραφή με το όνομα ενός από τα 18 παιδιά που ζούσαν στις φαβέλες και έπεσαν νεκρά κοντά στα σπίτια τους από αδέσποτες σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διακινητών ναρκωτικών από το 2007 έως 2015 (σύμφωνα με την μκο). Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής αυτής του τουριστικού νότου του Ρίο μετείχαν στην πορεία μαζί με τους ακτιβιστές.

Ο ιδρυτής της μκο Αντόνιο Κάρλος Κόστα εξήγησε ότι ο σκοπός της διαδήλωσης είναι η "αφύπνιση" του λαού του Ρίο για να αντιμετωπίσει δραστικά τη βασική αιτία αυτών των βίαιων θανάτων: το χάσμα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς. "Ποια απάντηση θα δώσει η πόλη του Ρίο, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, για το θάνατο ενός φτωχού παιδιού, θύματος αδέσποτων σφαιρών; Πως να ελπίζουμε στην ειρήνευση σε μια πόλη τόσο άνιση;" δήλωσε.

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους ο Εντουάρντο, κατέληξαν στα τραύματά τους από σφαίρες και, ακόμη τρεις τραυματίστηκαν στο Ρίο μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης.

Για τον θάνατο του παιδιού πραγματοποιήθηκε διαδήλωση την Παρασκευή στο Αλεμάο, η οποία καταστάλθηκε με δακρυγόνα από την αστυνομία, ενώ νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ εξέφρασε την Παρασκευή την "αλληλεγγύη" της προς τους γονείς του Εντουάρντο, ζητώντας "οι συνθήκες του θανάτου να διαλευκανθούν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Σήμερα, οι γονείς του αγοριού μετέβησαν στη γενέτειρά τους, στο Πιάουι, βορειοανατολικά, όπου το παιδί θα ταφεί, με δαπάνη της κυβέρνησης της πολιτείας του Ρίο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: