Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμός με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που δεν ανακοινώθηκαν

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμός με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που δεν ανακοινώθηκαν
Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Alex Brandon)

Νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Αφόρητη η πίεση των δημοσιογράφων που περίμεναν κάτι περισσότερο.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τους δημοσιογράφους, που τον ρωτούσαν για τις “καταστροφικές κυρώσεις” που ουσιαστικά… δεν ανακοινώθηκαν.

“Γιατί δεν επιβάλετε οι κυρώσεις να ισχύσουν από σήμερα”, ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ για την ανακοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε πως οι κυρώσεις που ήδη επιβάλλονται υπερβαίνουν ήδη αυτού του μέτρου.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής του καθώς παραμένει επιλογή, την οποία η Ευρώπη δεν προτίθεται να εξετάσει προς το παρόν.

Έκανε λόγο για “προμελετημένη επίθεση” του Πούτιν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι απέρριψε κάθε είδους πρόταση για διάλογο με τις ΗΠΑ.

“Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε τον πόλεμο” δήλωσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία “θα πλήξουν την οικονομία της”.

“Αυτή η επίθεση θα κοστίσει στη Ρωσία πολλά, και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά. Κι αυτό θα φροντίσουμε να συμβεί. Η απροκάλυπτη ρωσική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχουν αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Δημοκρατία, η ελευθερία, που πρέπει να υποστηρίξουμε. Και δεν θα τις αφήσουμε να καταπατηθούν από τα στρατεύματα του Πούτιν”.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

“Η Ρωσία προσπαθεί να υποσκάψει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Πύραυλοι χτυπούν όλες τις πόλεις της Ουκρανίας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει τεκμήρια για αυτή την εισβολή. Οι κυρώσεις θα είναι σκληρές. Οικονομικές κυρώσεις. Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με ευρώ και δολάρια. Θα περιορίσουμε την ικανότητά τους να μπορούν να βγαίνουν στις αγορές”.

“Θα εφαρμόσουμε μακροπρόθεσμες κυρώσεις στη Ρωσία. Ανάμεσα στη δράση μας και την δράση των συμμάχων μας, θα μπορέσουμε να “χτυπήσουμε” οικονομικά τη Ρωσία. Θα πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους συμμάχους μας. Θα δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της Ρωσίας. Οι δυνάμεις μας δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, όμως, θα τηρήσουν την σύμβαση του ΝΑΤΟ.

Επίθεση σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, σημαίνει επίθεση σε όλους μας. Οι Αμερικανοί δεν θα βιώσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία μέχρι τέλους. Η ιστορία έχει καταδείξει πού οδηγούν όλα αυτά. Αντίσταση του λαού και εμφύλιοι.

Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να πάρουν όσα έχουν. Ξέρουμε γιατί έχουν γίνει όλα αυτά. Όλα έχουν να κάνουν με τα σύνορα. Πρόκειται για έναν πόλεμο χωρίς κανέναν λόγο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα βγούμε απ’ όλο αυτό πιο δυνατοί. Η Ρωσία, όμως, όχι. Η επίθεση της Ρωσίας δεν θα μείνει ατιμώρητη”.

“Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να συμμετέχουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στον πόλεμο της Ουκρανίας”, δήλωσε για ακόμη μια φορά ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ.

“Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, θα στηρίξουμε τους Ουκρανούς πολίτες”.

“Η ιδέα ότι όλο αυτό θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον δεν ισχύει. Οι κυρώσεις θα κάνουν τη Ρωσία να κάνει πίσω. Οι κυρώσεις μας θα είναι τόσο συντριπτικές όσο τα τανκς των Ρώσων. Θα το πληρώσει η Ρωσία. Δεν φοβόμαστε τις κυρώσεις των Ρώσων. Σε πολύ λίγους μήνες η Ρωσία θα βιώσει τις συνέπειες της πολιτικής της. Σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι κατά της Ρωσίας.”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία ανέφερε λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Μπάιντεν, πιο αναλυτικά ο Λευκός Οίκος:

  • Αποκοπή του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Sberbank, και 25 θυγατρικών της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Η Sberbank κατέχει σχεδόν το 1/3 των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
  • “Κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού” στην VTB Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και 20 θυγατρικές της.
  • “Κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού” σε τρεις άλλες μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC και Novikombank.
  • “Μπλόκο” σε 13 μεγάλες κρατικές εταιρείες να συγκεντρώνουν χρήματα από την αγορά των ΗΠΑ. Η λίστα περιλαμβάνει: Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot και Russian Railways.
  • Κυρώσεις στη ρωσική ελίτ και μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται για τους Σεργκέι Ιβάνοφ (και ο γιος του, Σεργκέι), Αντρέι Πατρούσεφ (και ο γιος του Νικολάι), Ιγκόρ Σετσίν (και ο γιος του Ιβάν), ο Αντρέι Πούτσκοφ, ο Γιούρι Σόλβιεφ (και δύο εταιρείες ακινήτων που κατέχει), η Γκαλίνα Ουλιούτινα και Alexander Vedyakhin.
  • Κυρώσεις στον ρωσικό στρατό.
  • Κυρώσεις σε ορισμένες τεχνολογικές εισαγωγές στη Ρωσία. 

Κυρώσεις και στον υπουργό Άμυνας της Λευκορωσίας

Κυρώσεις κατά 24 Λευκορώσων προσώπων και οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, επέβαλε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω της “υποστήριξης και διευκόλυνσης” που προσέφεραν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κυρώσεις είναι δύο κρατικές τράπεζες της Λευκορωσίας – Belinvestbank και Bank Dabrabyt – καθώς και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βίκτορ Γενάντιεβιτς Χρένιν και ο υφυπουργός του Συμβουλίου Ααφαλείας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Γκριγκορίεβιτς Βόλφοβιτς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα