Διάσωση 54 μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης από πλοίο ιταλικής συλλογικότητας

Διάσωση 54 μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης από πλοίο ιταλικής συλλογικότητας
Μετανάστες σε πλοίο ΜΚΟ μετά από διάσωσή τους στα ανοιχτά της Λιβύης AP

Προμηνύεται νέα κρίση, αφού ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου σε ιταλικά λιμάνια.

Η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι διέσωσε 54 μετανάστες με ένα ιστιοπλοϊκό στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε αμέσως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου Alex σε ιταλικά λιμάνια. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση, μετά από εκείνη του Sea-Watch 3, πάνω στο οποίο έμειναν εγκλωβισμένοι περίπου 40 μετανάστες επί περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν από τη Mediterranea είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη με ένα φουσκωτό. Κάλεσαν τηλεφωνικά το γερμανικό δίκτυο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών Alarm Phone, το οποίο με τη σειρά του διαβίβασε τη θέση τους στο Alex, ένα ιστιοπλοϊκό 18 μέτρων που έχει ναυλώσει η ιταλική οργάνωση.

Η ιταλική ακτοφυλακή, με την οποία επικοινώνησε το Alex, ανέφερε ότι ένα λιβυκό σκάφος επρόκειτο να περισυλλέξει τους ανθρώπους αυτούς, όπως υποστηρίζει η συλλογικότητα. Όμως το ιστιοπλοϊκό έφτασε πρώτο στο σημείο: “Οι 54 ναυαγοί σώθηκαν και βρίσκονται τώρα πάνω στο Alex. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 11 γυναίκες (οι τρεις είναι έγκυες) και τέσσερα παιδιά. Το λιβυκό σκάφος έφτασε πολύ αργά, αρχικά μας διέταξε να σταματήσουμε και κατόπιν απομακρύνθηκε. Χαιρόμαστε που βγάλαμε 54 ανθρώπινες ζωές από τη λιβυκή κόλαση”, έγραψε η οργάνωση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι μετανάστες διασώθηκαν σε χωρικά ύδατα της Λιβύης, “δεκάδες ναυτικά μίλια πιο κοντά στην Τυνησία απ’ ότι στη Λαμπεντούζα”.

“Αν αυτή η μκο ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια των μεταναστών, ας βάλει πλώρη για το πιο κοντινό λιμάνι. Σε διαφορετική περίπτωση, να γνωρίζει ότι θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες για να εμποδίσουμε να φτάσει στην Ιταλία το εμπόριο ανθρώπων”, συνέχισε.

Οι μκο αρνούνται να οδηγήσουν τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη, όπου θα τεθούν υπό κράτηση, αλλά ούτε και να τους αποβιβάσουν στην Τυνησία. Πρόσφατα, οι αρχές της Τυνησίας αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό σε εμπορικά πλοία που είχαν περισυνελέξει μετανάστες. Τους δέχτηκαν τελικά μόνο αφότου εκείνοι συμφώνησαν να επαναπατριστούν, κάτι που σημαίνει ότι δεν τους δόθηκε καμία δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο της εφημερίδα La Repubblica που επιβαίνει στο Alex, οι άνδρες έχουν εγκατασταθεί στην πλώρη και οι γυναίκες με τα παιδιά στην πρύμνη. “Δεν είναι άσχημα. Καλύτερα δέκα χρόνια εδώ παρά ένα δευτερόλεπτο στη Λιβύη”, είπε ένας από αυτούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα