Διχασμένη η επιτροπή για την διάγνωση του Μπρέιβικ

Διχασμένη η επιτροπή για την διάγνωση του Μπρέιβικ

Σοβαρά λάθη εντοπίζουν πολλά μέλη της επιτροπής στο πόρισμα της έκθεσης για την ψυχική κατάσταση του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Στα δύο η επιτροπή

Πολλά μέλη της επιτροπής ψυχιάτρων που θα εξετάσουν το πόρισμα της έκθεσης των διορισμένων από το δικαστήριο ψυχιάτρων για τον Νορβηγό ακροδεξιό που τον Ιούλιο σκότωσε 77 ανθρώπους, πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη στην έκθεση, ανέφερε χθες Τετάρτη ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός NRK.

Η έκθεση αποφάνθηκε ότι ο δράστης είναι ψυχωτικός και επομένως δεν πρέπει να σταλεί στη φυλακή αλλά σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

"Η επιτροπή είναι απολύτως διχασμένη" ανέφερε ο σταθμός στην ιστοσελίδα του προσθέτοντας ότι η επταμελής επιτροπή μπορεί να ζητήσει νέα διάγνωση.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στο Οσλο και της επίθεσης εναντίον μελών της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος που βρίσκονταν σε κατασκήνωση κι ότι προέβη στις πράξεις αυτές στο όνομα μιας αντιμεταναστευτικής ιδεολογίας.

Σύμφωνα με τον NRK, τρία μέλη της επιτροπής είχαν «σοβαρές ενστάσεις» ως προς την διάγνωση της 29ης Νοεμβρίου από δύο διορισμένους από το δικαστήριο ψυχιάτρους και τουλάχιστον ένας από αυτούς αμφισβήτησε το πόρισμα ότι ο Μπρέιβικ δεν μπορεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

"Υπάρχουν διαφωνίες για το αν ο Μπρέιβικ είναι ψυχωτικός", ανέφερε το NRK χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του. "Κάποιοι επικρίνουν το γεγονός ότι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις του Μπρέιβικ δεν αναφέρονται στην έκθεση" .

Η επιτροπή ανέφερε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αν η επιτροπή συμφωνήσει με την διάγνωση περί ψύχωσης, ο Μπρέιβικ , βάσει του νορβηγικού νόμου, δεν μπορεί να πάει στη φυλακή.

Οι περισσότερες εκθέσεις ψυχολογικής αξιολόγησης από διορισμένη από το δικαστήριο επιτροπή επιβεβαιώνονται στη συνέχεια από την επιτροπή αναθεώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αμετανόητος ο Μπρέιβικ

"Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ"

SHARE:

24Media Network