Διεθνή ΜΜΕ για Εθνική – Eurobank: Η “κατρακύλα” των τραπεζικών μετοχών και γιατί η τρόικα αποφάσισε τη ματαίωση της συγχώνευσης

default image

Με συνεχή ενημέρωση από την Αθήνα τα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν αναφορές στη ματαίωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών (Pics+Vid)

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα κινδυνεύουν να εθνικοποιηθούν αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο εξηγεί τους λόγους που η τρόικα αποφάσισε να ματαιώσει το ντίλ. ” Εθνική και Eurobank δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούνταν σε κρατικοποίηση.” αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Για τη βύθιση των  μετοχών των Ελληνικών τραπεζών μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης κάνει λόγω το BBC. “Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας  και αυτές της Eurobank υποχώρησαν κατά 30% , ενώ Alpha και Πειραιώς ‘έχασαν  έως και 20%.” αναφέρει το BBC.

Η ελληνική κεντρική τράπεζα, δήλωσε “Η Τράπεζα της Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις τέσσερις τράπεζες συστημικές [Εθνική Τράπεζα, Alpha, Eurobank και Πειραιώς] προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, σε κάθε περίπτωση.” καταλήγει το BBC.

” H Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, και η Eurobank Ergasias έχασαν κατά μέσω όρο 30% της αξίας τους στο χρηματιστήριο μετά τη ματαίωση του σχεδίου συγχωνευσης” αναφέρει το Bloomberg.  

“Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια.” αναφέρει το Bloomberg και καταλήγει “Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η New York Times έχει εκτενές ρεπορτάζ της ματαίωσης της συγχώνευσης των δύο τραπεζικών κολοσσών. Κάνει αναφορά στο Υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε “Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και είναι μείζονος πρωταρχικής σημασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απριλίου”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας παράλληλα ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι υπεραρκετά για την κάλυψή του.

Το Euronews κάνει λόγο για κίνδυνο εθνικοποίησης των δύο τραπεζών

H συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, για την οποία επέμενε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, τελικά πάγωσε. Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στα οποία αναφέρεται διεξοδικά η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

“Μεγάλες τράπεζες αποτελούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου”, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Σε περίπτωση που η οικονομία δεν δείξει σύντομα σημεία ανάκαμψης, θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το ποσό των 50 δις που έχει προβλεφθεί για ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για τη σωτηρία μιας μεγάλης τράπεζας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δύο τράπεζες χρειάζονται γύρω στα 15 δις ευρώ φρέσκο κεφάλαιο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ”. Και ο αρθρογράφος καταλήγει: “Η απόφαση κατά της συγχώνευσης δίνει τροφή στην υποψία ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Η ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες”, επισημαίνεται στο άρθρο.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα