Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Shutterstock

Η 17η Μαΐου τιμάται ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Το μήνυμα του Αντόνιου Γκούτερες και του Ζοζέπ Μπορέλ.

Γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο όρος “ομοφοβία” ή “ομοφυλοφοβία” (“homophobia”) επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ

Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων.

Ανάμεσα στις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, είναι η αυξανόμενη ευάλωτότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ήδη αντιμέτωπα με προκαταλήψεις, επιθέσεις και δολοφονίες μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι ή για το πρόσωπο που αγαπούν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ένα αυξημένο στίγμα ως αποτέλεσμα του ιού αλλά και νέα εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η αστυνομία κάνει κατάχρηση των οδηγιών για τον COVID-19, στοχοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οργανώσεις τους.

Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν αυτές αλλά κι άλλες αδικίες όπως και την ανάγκη άπαντες να προστατεύονται και να συμπεριλαμβάνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μαζί, ας σταθούμε ενωμένοι κατά των διακρίσεων και υπέρ του δικαιώματος όλων να ζουν ελεύθεροι με ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα προσηλωμένη στον σεβασμό, την προστασία και την προώθηση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ ατόμων (ΛΟΑΤΙ).

Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, πραγματικών ή εικαζόμενων, ή των χαρακτηριστικών φύλου που τους προσδιορίζουν. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι σχέσεις μεταξύ συναινούντων ατόμων του ιδίου φύλου διώκονται ποινικά, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη μέθοδο κολασμού της ομοφυλοφιλίας.

Η πανδημία της νόσου COVID-19 οδήγησε σε ακόμη περισσότερη βία και διακρίσεις εις βάρος ατόμων ΛΟΑΤΙ, συμπεριλαμβανομένων της βίας μέσα στο σπίτι, της ρητορικής μίσους εντός και εκτός διαδικτύου και των εγκλημάτων μίσους. Συχνά στιγματίζονται και αντιμετωπίζουν διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η πανδημία οδήγησε στη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών και σε αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, των επιθέσεων κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχολογικής κακοποίησης των υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ. Οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες. Η ΕΕ θέλει να επισημάνει ότι είναι σημαντικό να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία για τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη και καταγγελία κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος ατόμων ΛΟΑΤΙ, συμπεριλαμβανομένης της ομοφοβικής, αμφιφοβικής και τρανσφοβικής βίας, προωθώντας παράλληλα την πρόσβαση των ατόμων αυτών σε ίσες ευκαιρίες σε κάθε τομέα της ζωής. Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε, παγκοσμίως, τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που προάγουν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ποινικοποίησης των σχέσεων μεταξύ συναινούντων ατόμων του ιδίου φύλου. Οι πρακτικές αυτές, μεταξύ άλλων, οδηγούν στη δυσανάλογη έκθεση των ΛΟΑΤΙ στον κίνδυνο ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.

Η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι τα άτομα ΛΟΑΤΙ απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με το ανανεωμένο πλαίσιό της για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) και την πρώτη στην ιστορία Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025 που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ προωθεί την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Η φετινή Διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας είναι εστιασμένη στο θέμα: «Μαζί: Αντιστεκόμαστε, υποστηρίζουμε, θεραπεύουμε!». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, επισημαίνοντας την ευάλωτη θέση των ΛΟΑΤΙ κατά την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, απευθύνοντας έκκληση για δικαιότερες, πιο βιώσιμες κοινωνίες χωρίς διακρίσεις. Θα συνεργαστεί με χώρες-εταίρους στο πλαίσιο πολιτικών διαλόγων και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία και προώθηση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΙ και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να αγαπούν το πρόσωπο της επιλογής τους απαιτεί κοινές προσπάθειες από όλους, κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα