Στη φυλακή εννιά αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες

Στη φυλακή εννιά αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες
O Οριόλ Χουνκέρας AP

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για τους εννιά αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας που κάθισαν στο εδώλιο. Γιατί κατηγορούνται

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης. Τη μεγαλύτερη ποινή “αποκόμισε” ο Οριόλ Χουνκέρας ο οποίος φυλακίζεται για 13 χρόνια!

Ο Ραούλ Ρομέβα, ο Ζόρντι Τούρουλ και η Ντόλορς Μπάσα ακολουθούν με 12 χρόνια ποινής έκαστος.

ΓΡΑΦΗΜΑ EL PAIS

Για τον Χουνκέρας μάλιστα, πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, είχε προταθεί από τον εισαγγελέα ποινή 25 ετών!

Το ερώτημα είναι πλέον τι αντίκτυπο θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση στην πορεία της Ισπανίας προς τις εκλογές και αν θα επηρεάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα (καθαρό προβάδισμα Σάντσεθ και Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Οι αυτονομιστές που καταδικάστηκαν από την πλευρά τους αναμένεται να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτη αντίδραση Πουτζδεμόν

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδτεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των παιδιών μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.

Ο Πουτζδτεμόν ήταν επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε στη δίκη αφού διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα