Δημιουργήθηκε “ψηφιακό δίδυμο” της Αγίας Σοφίας σε περίπτωση κατάρρευσης

Διαβάζεται σε 2'
Αγία Σοφία
Αγία Σοφία SOOC Konstantinos Tsakalidis

Την πλήρη ψηφιακή απεικόνιση της Αγίας Σοφίας ολοκλήρωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Μπορεί να ανακατασκευαστεί σε περίπτωση καταστροφής.

Ολοκληρώθηκε η πλήρης ψηφιακή απεικόνιση της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «ολιστικής καταγραφής» του μνημείου από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του έργου που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινωφελών Ιδρυμάτων) το 2022, σαρώθηκε σε υψηλή ανάλυση η Αγία Σοφία, δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό δίδυμο κτίριο και αρχειοθετήθηκε.

Ακόμη και αν η Αγία Σοφία καταρρεύσει εντελώς από έναν πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να ξαναχτιστεί με τον ίδιο τρόπο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του TRT Haber.

Η Σενγκιούλ Κοντζάγκιουλ, επικεφαλής του Τμήματος Έργων Τέχνης και Κατασκευών της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων δήλωσε ότι «δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό δίδυμο με τις πιο πρόσφατες τεχνικές σάρωσης. Δημιουργήθηκε ένα έργο που θα επιτρέψει την ακριβή κατασκευή του σε περίπτωση οποιασδήποτε φθοράς στη δομή ή ζημιάς σε πιθανό σεισμό, πυρκαγιά ή καταστροφή».

Στο πλαίσιο του ίδιο προγράμματος έγινε επίσης συλλογή διάφορων εργασιών, διατριβών και βιβλίων σχετικά με την Αγία Σοφία και προστέθηκαν στη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε.

«Έχοντας αυτές τις πληροφορίες θα μπορούμε να γνωρίζουμε τη δομή. Όταν ένας ασθενής πηγαίνει στον γιατρό, βγαίνουν ακτινογραφίες και γίνονται αναλύσεις. Σκεφτείτε το σαν έναν ασθενή, έχουμε πληροφορίες για όλα τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Έχουμε πληροφορίες από τα κενά στους τοίχους, τη ρωγμή στον τρούλο, την κατάσταση των ψηφιδωτών στη ρωγμή του τρούλου, μέχρι και το δάπεδο στον κάτω όροφο, και υπό το πρίσμα αυτών των πληροφοριών, εργαζόμαστε πάνω στις πιο μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να προστατεύσουμε, με τρόπο που αρμόζει σε ένα ιστορικό κτήριο, την κατάστασή του από τότε που χτίστηκε μέχρι σήμερα, χωρίς να διαταράξουμε την ιστορική του υφή, τις ιδιότητές του, χωρίς να καταστρέψουμε την εξαιρετική του δομή» κατέληξε η κ. Κοντζάγκιουλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα