Δημοσκοπικός κόλαφος για το SPD επαναφέρει τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού

German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, is greeted by her her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, prior to a TV talk of the party leaders in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool)
German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, is greeted by her her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, prior to a TV talk of the party leaders in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool) AP

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται και η Μέρκελ και ο Σουλτς, εν αναμονή της έναρξης των διερευνητικών για το σχηματισμό κυβέρνησης στις 7 Ιανουαρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν, όμως και η καγκελάριος αντιμετωπίζει προβλήματα

Θέσεις μάχης παίρνουν στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες από τη μία και Σοσιαλδημοκράτες από την άλλη πλευρά ενόψει των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν επίσημα στις 7 Ιανουαρίου και το ερώτημα είναι: Πότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση;

Στις συνομιλίες αυτές τα κόμματα διερευνούν εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε βασικά πεδία πολιτικής (συμφωνήθηκαν 15 θεματικές ενότητες) που να επιτρέπουν το σχηματισμό κυβέρνησης. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές σε μόλις πέντε μέρες, στις 12 Ιανουαρίου. Στις 21 του μηνός έκτακτο συνέδριο του SPD θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσής τους δεν μπορεί φυσικά να προσδιοριστεί. Το 2013 οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 86 μέρες.

Δημοσκοπικός κόλαφος για το SPD

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αυτή τη φορά και εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που έχει σημειωθεί ήδη οι διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι λιγότερο αισιόδοξοι αντίθετα, θεωρούν πιο ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν γύρω στο Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή στις αρχές Απριλίου.

Το 45% των Γερμανών πολιτών πάντως εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν ακόμη περισσότερο και θα ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση του YouGov. To 37% αντίθετα, πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει συγκροτηθεί πριν το Πάσχα.

Πάντως λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών τα ποσοστά του SPD πέφτουν ακόμη περισσότερο στις δημοσκοπήσεις. Σε νέα σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv οι Σοσιαλδημοκράτες μάλιστα υποχωρούν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20% στο 19%. Τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU αντίθετα κερδίζουν μια μονάδα, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται στο 34%.

Με την πλάτη στον τοίχο

Γεγονός είναι ότι τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται πολιτικά με την πλάτη στον τοίχο, ο καθένας για τους δικούς του (εσωκομματικούς) λόγους. Η καγκελάριος φέρεται να χάνει τη στήριξη μερίδας των οπαδών της αλλά και των ψηφοφόρων εν γένει όχι μόνον εξαιτίας προσωπικών πολιτικών επιλογών, όπως στο προσφυγικό, αλλά και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και η οποία χρεώνεται πρωτίστως στην ίδια. Ο Μάρτιν Σουλτς από την άλλη όχι μόνον οδήγησε το κόμμα στη μεγαλύτερη εκλογική ήττα μεταπολεμικά αλλά έχασε μέρος ακόμη και των πιο σθεναρών υποστηρικτών του μετά την στροφή 180 μοιρών που έκανε, όταν μετά το αρχικώς κατηγορηματικό «Nein» συμφώνησε τελικά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Χριστιανική Ένωση.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα εκτιμάται ότι η νέα συγκυβέρνηση των μεγάλων κομμάτων είναι μονόδρομος και για τους δυο πολιτικούς αφού η εναλλακτική των νέων εκλογών θα ζημίωνε πρωτίστους τους ίδιους προσωπικά. Ο μεγάλος συνασπισμός διασφαλίζει και με το παραπάνω στην Αγκ. Μέρκελ τη σταθερότητα που θέλει αλλά και χρειάζεται όχι μόνον για να κυβερνήσει αλλά και για να δρομολογήσει τη διάδοχη κατάσταση εντός του κόμματός της μετά την αποχώρησή της. Ο Μ. Σουλτς από την άλλη πλευρά και εφόσον καταφέρει να επιβάλει στο κυβερνητικό πρόγραμμα εμφανή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα, θα μπορεί να διεκδικήσει την καγκελαρία σε τέσσερα χρόνια με περισσότερες αξιώσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

AP Photo/Gero Breloer, pool

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές, Άνγκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σούλτς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημοσκόπηση: Υπέρ της πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ από την καγκελαρία ένας στους δυο Γερμανούς

Γερμανία: 'Παράθυρο' κυβερνητικής συνεργασίας ανοίγουν οι Φιλελεύθεροι, αλλά χωρίς την Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Καιρός να αποχωρήσει η Μέρκελ;

Γερμανία: Μάρτιν Σουλτς, ο μεγάλος 'χαμένος' του 2017

SHARE:

24Media Network