Δημοσκόπηση: Μερκελ και Φιλελεύθεροι δε συγκεντρώνουν την πλειοψηφία

Δημοσκόπηση: Μερκελ και Φιλελεύθεροι δε συγκεντρώνουν την πλειοψηφία

Πέντε ημέρες πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, η καγκελάριος Μέρκελ δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία μαζί με τους φιλελεύθερους συμμάχους της. Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η έρευνα του ινστιτούτου Forsa για το εβδομαδιαίο περιοδικό Στερν δείχνει μεγάλη σταθερότητα στην πρόθεση ψήφου για τους συντηρητικούς (CDU/CSU) και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ενισχύει το σενάριο ενός "μεγάλου συνασπισμού" υπό την Μέρκελ ανάμεσα σ' αυτά τα δύο κόμματα μετά την 22α Σεπτεμβρίου.

Οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν μεγάλο προβάδισμα, καθώς παραμένουν στο 39%, αλλά οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι κατέγραψαν μια ηχηρή ήττα στη Βαυαρία, πέφτουν κατά 1 μονάδα, στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που είναι απαραίτητο για να εκλέξουν βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Το SPD, το οποίο παραμένει στο 25%, δεν μοιάζει να επηρεάστηκε από το θέμα που δημιουργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Γερμανία γύρω από μια φωτογραφία του υποψηφίου του, του Πέερ Στάιμπρουκ, ο οποίος έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά αφού ξέσπασε η πολεμική γύρω από τη φωτογραφία.

Το κόμμα "Ντι Λίνκε" της ριζοσπαστικής αριστεράς παραμένει στο 10% και οι Πράσινοι παραμένουν κι αυτοί στο χαμηλό επίπεδο του 9%, σύμφωνα μ' αυτή τη δημοσκόπηση του Forsa.

Έτσι το ινστιτούτο δεν προβλέπει για το βράδυ της Κυριακής πλειοψηφία για το συνασπισμό της δεξιάς (CDU/CSU,FDP), ο οποίος συγκεντρώνει 44%, αλλά ούτε και για τη συμμαχία του SPD και των Πρασίνων, έστω κι αν προσετίθετο σ' αυτή η δύναμη του κόμματος "Ντι Λίνκε", που θα ανέβαζε το σύνολο της αριστεράς στο 44%.

Σε μια τέτοια κατάσταση, οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο ένα μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες. Οι αναλυτές θεωρούν απίθανη μια συμμαχία των συντηρητικών (CDU/CSU) με τους Πράσινους.

Οι Γερμανοί θέλουν σε κάθε περίπτωση να παραμείνει η Άγγελα Μέρκελ στη θέση του καγκελαρίου, σε ποσοστό 53%, ενώ μόνο 26% θα ήθελαν να ηγηθεί της κυβέρνησης ο Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Το κόμμα κατά του ευρώ "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) παραμένει στο 3% της πρόθεσης ψήφου, αλλά ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ υπογραμμίζει πως "το ποσοστό τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί", στο βαθμό που πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι δεν δηλώνουν ανοικτά ότι προτίθενται να ψηφίσουν αυτό το νέο κόμμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 10 ως τις 16 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.502 ψηφοφόρων.

(Πηγή:ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network