ΔΝΤ προς Αργεντινή: Κόψτε επιδόματα και φοροαπαλλαγές, αυξήστε τους φόρους

ΔΝΤ προς Αργεντινή: Κόψτε επιδόματα και φοροαπαλλαγές, αυξήστε τους φόρους
Από πορεία διαμαρτυρίας στην Αργεντινή AP

Τα μέχρι στιγμής απογοητευτικά αποτελέσματα του προγράμματός του στην Αργεντινή δεν πτοούν το ΔΝΤ που ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να αυξήσει και άλλο τη λιτότητα. Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια εφιάλτης για τον Μάκρι.

Αυτό που γίνεται με την οικονομία της Αργεντινής τον τελευταίο καιρό αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τη στιγμή που η χώρα εξασφάλισε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δώσει την ιστορία του το ΔΝΤ, ύψους 57,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και όμως τα νούμερα εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά.

Το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, εξακολουθεί να κατρακυλά έναντι του δολαρίου αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να κρατά σε τρομερό ύψος τα βασικά της επιτόκια για να στηρίζει την οικονομία.

Οι περικοπές των δημόσιων δαπανών (επιδομάτων, επιδοτήσεων) όχι μόνο δεν έχουν φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα αλλά έχουν προκαλέσει μείωση των φορολογικών εσόδων αφού οι Αργεντίνοι ξοδεύουν (αλλά και δηλώνουν) λιγότερα.

Η δε φτώχεια εξαπλώνεται ραγδαία αφού το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όριά της αυξήθηκε σε 32% έναντι 26% της προηγούμενης χρονιάς. Παρόμοια αυξητική τάση έχει και η ανεργία.

Και όμως, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ που κατέφθασαν στη χώρα για να διαπιστώσουν αν μπορεί η εγκριθεί η δόση των 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι μόνο δεν προτείνουν αλλαγή του μείγματος πολιτικής αλλά επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες μειώσεις δαπανών οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να συνοδευτούν από αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην κατανάλωση και κατάργηση φοροαπαλλαγών!

Και όλα αυτά για μία οικονομία η οποία στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει έλλειμμα στο δημοσιονομικό της ισοζύγιο περίπου 80 δις δολάρια.

Το χειρότερο για τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι είναι ότι το 2019 είναι έτος εκλογών. Αραγε με ποιο αφήγημα θα πείσει τους Αργεντίνους πολίτες να τον εμπιστευτούν εκ νέου τον Οκτώβριο του 2019; Ηδη πάντως, η λαϊκή κατακραυγή είναι πολύ μεγάλη και εκφράζεται μέσα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μπουένος Αϊρες και αλλού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα