Δολοφονία Κασόγκι: Καμία τιμωρία για τους Σαουδάραβες, λέει ο Τραμπ

Δολοφονία Κασόγκι: Καμία τιμωρία για τους Σαουδάραβες, λέει ο Τραμπ
Διαδηλώτρια κρατά τη φωτογραφία του δολοφονημένου δημοσιόγραφου Τζαμάλ Κασόγκι AP

"Μπορεί ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου να είχε γνώση του τραγικού περιστατικού, μπορεί και όχι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανού Προέδρου.

Το περίγραμμα της δράσης-ή καλύτερα της απουσίας αυτής- που σκοπεύει να αναλάβει απέναντι στην Σαουδική Αραβία, στον απόηχο της υπόθεσης Κασόγκι, έδωσε με σημερινή του ανακοίνωση ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Λευκός Οίκος, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοινή γνώμη και την γενικευμένη αίσθηση ότι ο πρίγκηπας διάδοχος διέταξε την δολοφονία του δημοσιογράφου, την σαουδαραβική υποστήριξη που χρειάζεται ο Τραμπ στην εξωτερική του πολιτική και τις στενές σχέσεις που διατηρεί η αμερικανική κυβέρνηση με την σαουδαραβική ηγεσία.

Στην γραπτή δήλωση του αμερικανού Προέδρου, που φέρει υπότιτλο “πρώτα η Αμερική!”, ο Τραμπ αναφέρει: “Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις πληροοφορίες. Ο πρίγκηπας διάδοχος θα μπορούσε να γνωρίζει για το τραγικό αυτό γεγονός. Μπορεί να γνώριζε, μπορεί και όχι”.

“Με αυτό δεδομένο”, συνεχίζει η δήλωση, “μπορεί να μην μάθουμε ποτέ όλα τα γεγονότα γύρω από τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μας είναι με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Έχουν υπάρξει ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην πολύ σημαντική μάχη μας ενάντια στο Ιράν”.

Ο Τραμπ αναμένεται να λάβει σήμερα την έκθεση της CIA για την δολοφονία του Κασόγκι, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, αλλά δεν θα καταλήγει σε οριστικό συμπέρασμα.

Όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών, στελέχη της θεωρούν βέβαιο πως ο πρίγκηπας διέταξε τον φόνο του Κασόγκι, και τον πραγματοποίησαν μέλη του κλειστού του κύκλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα