Δώρο της Μάλτας στην Τουρκία: Αποσύρεται από την Επιχείρηση “Ειρήνη”

Δώρο της Μάλτας στην Τουρκία: Αποσύρεται από την Επιχείρηση “Ειρήνη”
Πρόσφυγες που μεταφέρει ο στρατός της Μάλτας (AP Photo/Jonathan Borg) AP

Η κυβέρνηση της Μάλτας ενημέρωσε την Κομισιόν ότι δεν θα παρέχει ομάδα επιβίβασης στην Επιχείρηση "Ειρήνη" που προσπαθεί να σταματήσει την προμήθεια όπλων της Τουρκίας στην Εθνική Κυβέρνηση Σωτηρίας της Λιβύης.

Μία σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε για την Ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση “Ειρήνη”, η οποία έχει στόχο την διακοπή της προμήθειας όπλων από την Τουρκία στην Εθνική Κυβέρνηση Σωτηρίας της Λιβύης (GNA) μέσω θαλάσσης.

Συγκεκριμένα η Μάλτα ενημέρωσε ότι δεν θα παρέχει στην Επιχείρηση οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με το Malta Today πρόκειται για μία πράξη εξευμενισμού προς την Τουρκία με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λιγότερες ροές μεταναστών από τους διακινητές της GNA.

Η Μάλτα θέλει να κρατήσει τα λιμάνια της κλειστά για μετανάστες που διασώζονται στην θάλασσα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιχείρηση πλήττει την GNA, καθώς η αντίπαλη πλευρά του Στρατάρχη Χαφτάρ, προμηθεύεται όπλα είτε από αέρα, είτε διασυνοριακά, κατάσταση που δυσκολεύει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ως προς τον εντοπισμό τους.

Η μικρή χώρα της Μεσογείου επιτάχυνε τις επαφές της με την Τουρκία μέσα στην εβδομάδα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπάιρον Καμιλέρι, να συναντιέται με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να υπάρξει μία “γεφύρωση” στη σχέση των δύο πλευρών

Τους πρώτους τρεις μήνες παρατηρήθηκε αύξηση κατά 400% των αφίξεων μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά σχεδόν μηδενική στην ανατολική πλευρά της Λιβύης, η οποία εμποδίζεται από σκάφη της ΕΕ. Η διοίκηση της Επιχείρησης ανήκει εναλλάξ στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα