Δραματική έκκληση ΠΟΥ: “Σταματήστε τις επιθέσεις σε νοσοκομεία”

Διαβάζεται σε 3'
Δραματική έκκληση ΠΟΥ: “Σταματήστε τις επιθέσεις σε νοσοκομεία”
Τραυματίες σε νοσοκομείο της Γάζας AP Photo Fatima Shbair

Το αιματοκύλισμα που εκτυλίχθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άμαχοι, έχει προκαλέσει αναβρασμό, αλλά και σφοδρότατες αντιδράσεις. Έκκληση του ΠΟΥ να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας.

Στο “στόχαστρο” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκαν Ισραήλ και Χαμάς, στον απόηχο του φονικού χτυπήματος σε νοσοκομείο της Γάζας, όπου και σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι που νοσηλεύονταν και είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

Για τον Κλούγκε, «η μοναδική λύση είναι να σταματήσουν οι μάχες». Ο ίδιος ζητά «ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης που θα εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία για όλους. Το σύνθημά μας είναι υγεία για όλους, και για τον ισραηλινό και για τον παλαιστινιακό λαό».

Πρόκειται για ακόμη μια αντίδραση του ΠΟΥ αφού, λίγη ώρα μετά το φονικό χτύπημα, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καταδίκασε τη φονική επίθεση, ζητώντας την “άμεση προστασία των αμάχων” και την “αναίρεση των εντολών εκκένωσης” του Ισραήλ.

Στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν χθες «200 με 300» άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο για πάνω από 500 θανάτους.

Ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης κάνει λόγο για 471 επιβεβαιωμένους νεκρούς από την επίθεση στο νοσοκομείο.

“Μπαλάκι ευθυνών” μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Λίγη ώρα μετά τη θηριωδία στο νοσοκομείο, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη του χτυπήματος φέρουν οι ισραηλινές δυνάμεις, βομβαρδίζοντας την υποδομή στην οποία βρίσκονταν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, άμαχοι που είχαν υποστεί τραύματα από τις μάχες, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και απλοί πολίτες που βρήκαν εκεί καταφύγιο, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Στην πρώτη του αντίδραση, το Ισραήλ δεν αρνήθηκε, ούτε και επιβεβαίωσε όποια ευθύνη του για το χτύπημα, λέγοντας ότι “εξετάζει την επίθεση”, ενώ έσπευσε να κατηγορήσει τη Χαμάς για “ψευδείς ειδήσεις”.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (17/10), το Ισραήλ επανήλθε με ισχυρισμούς ότι η επίθεση προήλθε από “αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας” της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ και της συνάντησής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ουδέτερος ως προς τους ιθύνοντες της επίθεσης.

“Με βάση όσα έχω δει, φαίνεται πως έγινε [σσ. το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας] από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς. Όμως υπάρχει πολύς κόσμος που δεν είναι σίγουρος για αυτό“, ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου κατά τις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα