Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών στον κόσμο – Ένα στα οκτώ είδη απειλείται με εξαφάνιση

Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών στον κόσμο – Ένα στα οκτώ είδη απειλείται με εξαφάνιση
Άγριοι μακάο, Βενεζουέλα ap

Τρομακτικά για το μέλλον του πλανήτη είναι τα αποτελέσματα έκθεσης για τη ζωή των πτηνών, σύμφωνα με την οποία το 49% των ειδών μειώνεται, ενώ ένα στα οκτώ είδη πτηνών απειλείται με εξαφάνιση.

Τις ανησυχητικές επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειών και της κλιματικής κρίσης στη ζωή των πτηνών στον κόσμο επισημαίνει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη BirdLife International, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση που δίνει την πιο ζοφερή εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα για την καταστροφή της ζωής των πτηνών, σχεδόν τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη μειώνονται.

Η επέκταση και η εντατικοποίηση της γεωργίας ασκούν πίεση στο 73% των ειδών, ενώ η υλοτομία, τα είδη – εισβολείς, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η κλιματική καταστροφή αποτελούν τις άλλες βασικές απειλές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 49% των ειδών των πτηνών μειώνεται, ένα στα οκτώ απειλείται με εξαφάνιση και τουλάχιστον 187 είδη έχουν επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υποψίες ότι έχουν εξαφανιστεί από το 1500.

Τα περισσότερα από αυτά ήταν ενδημικά είδη που ζουν σε νησιά, αν και παρατηρείται αύξηση των πτηνών που εξαφανίζονται πλέον σε μεγαλύτερες χερσαίες μάζες, ιδίως στις τροπικές περιοχές. Στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, η μετατροπή των λιβαδιών σε γεωργικές εκτάσεις έχει προκαλέσει μείωση των ενδημικών κορυδαλλών Liben κατά 80% από το 2007. Μόλις το 6% των ειδών των πουλιών παγκοσμίως αυξάνεται.

Από το 1970, 2,9 δισεκατομμύρια μεμονωμένα πτηνά (29% του συνόλου) έχουν καταστραφεί στη Βόρεια Αμερική. Η εικόνα είναι εξίσου ζοφερή και σε άλλα μέρη του κόσμου – από το 1980, 600 εκατομμύρια πουλιά (19%) έχουν καταστραφεί στην Ευρώπη, με είδη που προηγουμένως αφθονούσαν, να βαδίζουν πλέον προς την εξαφάνιση.

Οι πληθυσμοί των πτηνών των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης έχουν παρουσιάσει τις πιο σημαντικές μειώσεις: Το 57% έχει εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης παρουσίας μηχανών, της χρήσης χημικών ουσιών και της μετατροπής της γης σε καλλιέργειες.

Στην Αυστραλία, το 43% των άφθονων ειδών θαλασσοπουλιών έχουν μειωθεί μεταξύ 2000 και 2016.

Η έκθεση αποτελείται από μια συλλογή άλλων μελετών, και επειδή τα πτηνά είναι η καλύτερα μελετημένη ομάδα στον πλανήτη, δίνει μια ιδέα για την κατάσταση της φύσης γενικότερα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα