DW: Συμφωνία για 'Τζαμάικα' ή νέες εκλογές;

German Chancellor Angela Merkel arrives for the coalition talks between her Christian Democrats and Free Democratic party FDP and the Green party in Berlin Monday, Nov. 13, 2017. (Kay Nietfeld/dpa via AP)
German Chancellor Angela Merkel arrives for the coalition talks between her Christian Democrats and Free Democratic party FDP and the Green party in Berlin Monday, Nov. 13, 2017. (Kay Nietfeld/dpa via AP) AP

Κρίσιμη εβδομάδα για τη Γερμανία καθώς Μέρκελ, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι καλούνται να καθίσουν πάλι στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να αποφασίσουν αν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας

Εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε για τη Γερμανία αφού στο τέλος της θα διαφανεί -πιθανότατα- εάν η χώρα θα αποκτήσει την πρώτη της λεγόμενη κυβέρνηση της «Τζαμάικα», μια συγκυβέρνηση δηλαδή των χριστιανικών κομμάτων της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων (Grüne), σημειώνει η Deutsche Welle.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα, οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν πριν από τρεισήμισι περίπου εβδομάδες εισέρχονται από σήμερα στην τελική τους ευθεία, με καταληκτική ημερομηνία την 16η Νοεμβρίου.

Την προσεχή Πέμπτη οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι προτίθενται να έχουν καταλήξει και να μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι εφικτή ή όχι μια μεταξύ τους συνεργασία και εάν θα ήταν βιώσιμη η πρωτόγνωρη αυτή σε ομοσπονδιακό επίπεδο κυβερνητική συμμαχία. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση από τα προεδρεία των κομμάτων αλλά και το συνέδριο των Πρασίνων, μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκπόνηση ενός εξειδικευμένου κυβερνητικού προγράμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ADVERTISING

Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία

Μολονότι ακόμη και η ίδια η Αγκ. Μέρκελ επιχείρησε χθες να προσδώσει μια νότα αισιοδοξίας στις διαβουλεύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα των διερευνητικών. Οι διαφορές στα μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα, όπως το προσφυγικό και την κλιματική πολιτική, παραμένουν και συνεχίζουν να φαντάζουν ανυπέρβλητες. Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίτευξη συμφωνίας των τεσσάρων μέχρι την Πέμπτη. Ακόμη κι αν καταφέρουν όμως να βρουν κοινό παρονομαστή σε όλα τα πεδία της πολιτικής, αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών πλέον διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μεγαλύτερος σκόπελος θεωρείται το συνέδριο των Πρασίνων που θα πρέπει να δώσει τις «ευλογίες» του στην συγκυβέρνηση με τους συντηρητικούς και Φιλελεύθερους.

Αν όλα αυτά δεν ευοδωθούν, η νέα προσφυγή στις κάλπες θα είναι πλέον μονόδρομος. Θεωρητικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνέχισης του νυν κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ωστόσο οι τελευταίοι έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα πάντως με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, ενδεχόμενες νέες εκλογές θα ωφελούσαν ως επί το πλείστον τους εθνολαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Υπό αυτή την έννοια όλοι οι υπόλοιποι, και κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκ. Μέρκελ, έχουν κάθε λόγο να θέλουν να πετύχουν οι εν εξελίξει διερευνητικές.

Πηγή: Deutsche Welle, Φωτογραφία: Kay Nietfeld/dpa via AP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network