ΕΕ: Έκκληση για τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη

ΕΕ: Έκκληση για τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γερμανίας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ στις Βρυξέλλες AP

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική για την κατάσταση στη Λιβύη.

Έκκληση για αποκλιμάκωση, άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιστροφή στο διάλογο, πραγματοποίησαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι Υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του ΗΒ (διαδικασία του Βερολίνου), σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, έπειτα από συνάντηση δυο ωρών στις Βρυξέλλες. Οι τέσσερις υιοθέτησαν μάλιστα κοινή δήλωση, προ και της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας της συνάντησης, “αν τα πράγματα είχαν πάει όπως ήταν προγραμματισμένα θα έπρεπε να ήμουν στη Λιβύη”. Εξήγησε ότι ο ίδιος και οι Υπουργοί των τεσσάρων κρατών μελών δεν μετέβησαν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, σημειώνοντας ότι βρέθηκε χθες στη Ρώμη έτοιμος μέσα στο αεροπλάνο για να μεταβεί στη Λιβύη, αλλά εναλλακτικά ο ίδιος και οι τέσσερις Υπουργοί αποφάσισαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι τέσσερις προχώρησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι αφενός πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας και των εξωτερικών παρεμβάσεων που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες 2 μέρες. Σημείωσε ότι η Λιβύη αποτελεί προτεραιότητά για την ΕΕ. Προειδοποίησε ότι “ξέρουμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα”, επαναλαμβάνοντας ότι “δεν υπάρχει στρατιωτική λύση”, παρά μόνο πολιτική. Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Κατέληξε λέγοντας πως τόσο η Λιβύη όσο και το Ιράν θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή.

Κληθείς να διευκρινίσει αν έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα των εξωτερικών παρεμβάσεων, σημείωσε ότι συνομίλησε με τις τουρκικές αρχές πριν από τα Χριστούγεννα, υπενθύμισε πως Υπουργοί από 7 κράτη μέλη της ΕΕ θα μεταβούν αύριο στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις και τόνισε πως οι επαφές συνεχίζονται εντατικά σε όλα τα επίπεδα: “μην ανησυχείτε, όλοι μιλάμε με όλους”.

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι τέσσερις υπουργοί τονίζουν μεταξύ άλλων ότι “όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να σέβονται αυστηρά και να επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ”, ξεκαθαρίζοντας ότι “η συνέχιση της εξωτερικής παρέμβασης τροφοδοτεί την κρίση”. “Όσο περισσότερο τα στρατεύματα της Λιβύης βασίζονται στην εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, τόσο περισσότερο δίνουν στους εξωτερικούς παράγοντες αδικαιολόγητη επιρροή στις κυρίαρχες αποφάσεις της Λιβύης, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας και της περιφερειακής σταθερότητας”, προειδοποιούν.

“Συγκεκριμένα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες όπως η υπογραφή συμφωνιών που επιδεινώνουν περαιτέρω τη σύγκρουση ή τις ενέργειες που δημιουργούν πρόσχημα για εξωτερικές παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, καθώς και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως υπογραμμίστηκε από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019”, αναφέρουν επίσης οι τέσσερις Υπουργοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα