Κομισιόν: “Έντονη ανησυχία για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν”

Κομισιόν: “Έντονη ανησυχία για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν”
MarineTraffic.com / @Claudio Ritossa

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για "απαράδεκτη κατάσχεση" των δύο ελληνικών πλοίων. Ζήτησε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση.

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Το Παρίσι καταγγέλλει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά “σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα”, αντέδρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία”, δηλώνει σε ανακοίνωση.

“Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πληρώματα δύο ελληνικών τάνκερ δεν κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν χθες οι ιρανικές αρχές.

Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Συγκεκριμένα, το πλοίο Delta Poseidon, σύμφωνα με το ρεπορταζ του STAR, ξεκίνησε από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο τάνκερ, ενώ το πλοίο βρισκόταν 22 μίλια από της ακτές του Ιράν. Επτά ένοπλοι εισέβαλαν στο πλοίο,αιχμαλωτίζοντας το πλήρωμα.

Το δεύτερο πλοίο, “Prudent Warrior”, το οποίο είχε ξεκινήσει και αυτό από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ, προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί με όπλα κατάφεραν να εισέλθουν και να το ακινητοποίησουν. Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Στην αρχή οι Έλληνες ναύτες νόμιζαν πως πρόκειται για πειρατεία, ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης).

MarineTraffic.com / @Duygu Erel

Η ανακοίνωση του Ιράν

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν σε ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε πως: “Οι δεσμοί μας με την Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια και τους σπουδαίους της ανθρώπους πάντα βασίζονταν στον αμοιβαίο σεβασμό.

Οι δεσμοί μας δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από βαθιά κοντόφθαλμους και λανθασμένους υπολογισμούς.

Το πλήρωμα των δεξαμενόπλοιων είναι ασφαλές και καλά στην υγεία του”.

Την Παρασκευή, λίγο μετά το συμβάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα