Έγινε Βέλγος ο Μπερνάρ Αρνό

default image

Ο γάλλος Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του ομίλου LVMH, έχει μεταφέρει στο Βέλγιο "σχεδόν το σύνολο" της συμμετοχής του στον πρώτο παγκοσμίως όμιλο ειδών πολυτελείας

Σύμφωνα με την Λιμπερατίον, στις 7 Δεκεμβρίου 2011, ο Αρνό μετέφερε σε μια από τις βελγικές εταιρείες του την Pilinvest, το 31% του Ομίλου Αρνό (Groupe Arnault), της οικογενειακής του εταιρίας χαρτοφυλακίου που ελέγχει τον LVMH, καθώς και την επικαρπία του 48,5%, την ψιλή κυριότητα του οποίου έχουν τα πέντε παιδιά του.

“Είναι σαφές πως πάει πάνω από ένας χρόνος που ο Μπερνάρ Αρνό έχει μετεφέρει την προσωπική περιουσία του στο Βέλγιο. Αν προσθέσει κανείς την επικαρπία από τις μετοχές που έχει δώσει στα παιδιά του, αυτό σημαίνει πως σχεδόν το 80% των μερισμάτων που καταβάλλονται από τον Όμιλο Αρνό στο αφεντικό του LVMH καταλήγουν επίσης στις Βρυξέλλες”, διαβεβαιώνει η Λιμπερασιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πρώτες μεταφορές ενεργητικών του δισεκατομμυριούχου στο Βέλγιο έγιναν το 2005.

Μετά την αποκάλυψη, το Σεπτέμβριο, του αιτήματός του να πολιτογραφηθεί Βέλγος, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας είχε διαψεύσει ότι θέλει να αυτοεξοριστεί για φορολογικούς λόγους. Το επεισόδιο είχε κάνει να ξεσπάσει μια ζωηρή πολεμική, παρόλο που ο Αρνό είχε αρνηθεί πως πρόκειται για «πολιτική» κίνηση, τέσσερις μήνες μετά την επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία.

Σύμφωνα με ένα μέλος «του περιβάλλοντος» του Αρνό, το οποίο επικαλείται ανωνύμως η Λιμπερασιόν στο σημερινό δημοσίευμά της, οι κινήσεις αυτές, οι οποίες είναι «νομικά αδύνατες στη Γαλλία», έχουν αποκλειστικά στόχο «να εξασφαλιστεί η διαιώνιση και η ακεραιότητα του ομίλου του σε περίπτωση απροσδόκητου θανάτου».

Αν ο επιχειρηματίας πεθάνει μέσα σε δέκα χρόνια, οι μετοχές του και αυτές των παιδιών του (δηλαδή το 79,5% του Ομίλου Αρνό) θα μεταφερθούν στο Protectinvest, ένα ιδιωτικό βελγικό ίδρυμα που συνδέεται με την Pilinvest και καλείται να διαλυθεί το 2023, όταν ο νεώτερος γιος του Μπερνάρ Αρνό θα είναι 25 ετών.

“Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά θα παίρνουν τα μερίσματα, αλλά δεν θα μπορούν ούτε να πωλούν τις μετοχές τους ούτε να ασκούν δικαιώματα ψήφου”, σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν.

Η διαχείριση του Protectinvest θα ασκείται στο διάστημα αυτό από μια επιτροπή σοφών υπό την προεδρία του Τιερί Μπρετόν, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Atos Origin και πρώην υπουργού Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης. Ερωτηθείς αυτός ο τελευταίος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι θα έχει “ως αποστολή να διαφυλάξει την ακεραιότητα του ομίλου (Αρνό) και των συμφερόντων” των παιδιών του Μπερνάρ Αρνό.

Ο Μπερνάρ Αρνό, 63 χρόνων, έχει την τέταρτη μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα