Ένταση στην Καζαμπλάνκα

Ένταση στην Καζαμπλάνκα

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά, σήμερα στην Καζαμπλάνκα, όταν η μαροκινή αστυνομία επιχείρησε να εισβάλλει στην έδρα ενός αριστερού κόμματος όπου είχαν καταφύγει διαδηλωτές, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και άλλους αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων.

Μετά τη βίαιη διάλυση μιας ειρηνικής διαδήλωσης με αίτημα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δεκάδες διαδηλωτές κατέφυγαν μέσα στο κτήριο που στεγάζει το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSU).

Γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να εισβάλλουν αλλά χωρίς επιτυχία αφού οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν σθεναρά.

Οι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πολλοί δημοσιογράφοι, είδαν δεκάδες τραυματίες. "Είδα μια έγκυο γυναίκα και νεαρά κορίτσια να ξυλοκοπούνται βάναυσα από αστυνομικούς", είπε χαρακτηριστικά ο Χάσαν Χαμντάνι, του ανεξάρτητου περιοδικού Τελ Κελ.

"Συνεδριάζαμε στο πολιτικό γραφείο και ετοιμαζόμασταν να εκδόσουμε ανακοίνωση πολύ ευνοϊκή για την ομιλία που εκφώνησε ο βασιλιάς την Τετάρτη όταν οι δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να εισβάλουν", είπε ο Μοχάμεντ Μπουαζίζ, ιστορικός και ηγετικό στέλεχος του PSU.

Περίπου 100 άτομα, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές του κινήματος Δικαιοσύνη και Φιλανθρωπία είχαν προσπαθήσει να διαδηλώσουν το πρωί αλλά ου αστυνομικοί τους διέλυσαν χρησιμοποιώντας βία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές και τέσσερις αστυνομικοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ένας δημοσιογράφος της αραβόφωνης εφημερίδα Αλ Αχντάτ Αλμαγρίμπια.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη σημαντικές μεταρρυθμίσες, όπως την ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού και τη "διεύρυνση των ατομικών ελευθεριιών".

SHARE:

24Media Network