Εισβολή στη Γάζα: Γιατί καθυστερεί και ο ρόλος των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 4'
εισβολή στη Γάζα
Ισραηλινοί στρατιώτες αναμένουν την εισβολή στη Γάζα AP Ohad Zwigenberg

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ κάνει σταθερά λόγο για χερσαία εισβολή στη Γάζα, την οποία όμως, δεκαεπτά μέρες μετά, δεν έχει πραγματοποιήσει και ο χρόνος αυτής παραμένει το μεγάλο ερώτημα

Εδώ και δεκαεπτά μέρες με τις εχθροπραξίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ να μαίνονται, τους νεκρούς να ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες και τους εκτοπισμένους να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, ο πλανήτης παρακολουθεί τα γεγονότα με κομμένη την ανάσα, εν αναμονή ενός γεγονότος που θα αποτελέσει ορόσημο για την έκβαση της νέας αυτής σύρραξης στη Μέση Ανατολή: την προαναγγελθείσα εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας. 

Και ενώ καθημερινά ισραηλινοί αξιωματούχοι με δηλώσεις του καθιστούν σαφές πως η εισβολή επίκειται από ώρα σε ώρα, αυτή δεν έρχεται. Με τους λόγους να παραμένουν ασαφείς, από χθες, Κυριακή, έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια, τα οποία “δείχνουν” τις ΗΠΑ, ως  τον παράγοντα που καθυστερεί μέχρι τώρα την ισραηλινή εισβολή στην Γάζα.

Γάζα
Γυναίκες στη Γάζα θρηνούν γύρω από τα χαλάσματα AP Photo/Fatima Shbair

Αρχικά, αναφορές των New York Times, έκαναν λόγο για πίεση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος διαπραγμάτευσης για τους ομήρους αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. 

Επίσης, είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν αρκετό χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν για τυχόν χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους στην Μέση Ανατολή, από οργανώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, χτυπήματα τα οποία με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην περιοχή και εν όψει της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, αναμένεται να ενταθούν.

“Οι ΗΠΑ καθυστερούν την εισβολή στη Γάζα”

Σε συνέχεια μάλιστα του ρεπορτάζ των Times, σημερινό δημοσίευμα του Anadolu, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, επικαλούμενο αναφορές του Ισραηλινού Στρατιωτικού Ραδιοσταθμού.  “Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν στο Ισραήλ την πρόθεσή τους να αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στην Μέση Ανατολή, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα χερσαίων επιχειρήσεων λόγω φόβων για κλιμάκωση των ιρανικών επιθέσεων εναντίον των υπαρχουσών δυνάμεών τους στην περιοχή”, ανέφερε η εκπομπή του στρατιωτικού σταθμού, σύμφωνα με τo Anadolu.

Εισβολή στη Γάζα: Φόβοι για κλιμάκωση

Τους φόβους του για κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, μέσω περιφερειακών δυνάμεων, φίλα προσκείμενων στο Ιράν, είχε άλλωστε επισημάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Άντονι Μπλίνκεν
Άντονι Μπλίνκεν AP

“Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που καθυστερεί η χερσαία επέμβαση, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ενίσχυση της ετοιμότητας των δυνάμεων, αλλά και η αναζήτηση λύσης στο ζήτημα των ομήρων”, πρόσθεσε το ισραηλινό Μέσο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

Η απελευθέρωση των δύο ομήρων από την Χαμάς, οδήγησε την αμερικανική ηγεσία στην προτροπή προς το Ισραήλ να δώσει επιπλέον χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση και των υπολοίπων ομήρων. Παρά το γεγονός ότι ισραηλινές πηγές διαψεύδουν την ύπαρξη σχετικής προτροπής από τις ΗΠΑ, η απελευθέρωση των ομήρων αποτελεί δηλωμένη προτεραιότητα των Αμερικανών, με την Χαμάς να έχει καταστήσει σαφές πως μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ θα περιπλέξει και άλλο την κατάσταση σε αυτό το ζήτημα.

Σιβυλικός ήταν ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως “είναι σημαντικό όχι μόνο τι κάνουν αλλά και πώς το κάνουν”. “Ιδιαίτερα όταν πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα είναι όσο πιο προστατευμένοι γίνεται, καθώς βρίσκονται εν μέσω πυρών εξαιτίας της Χαμάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα