Πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου λίγο πριν την εισβολή στη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα
Βομβαρδισμένη γειτονιά στη Γάζα (AP Photo/Hatem Moussa)

Πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ οι επιδρομές κατά της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επέμβαση.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (23/10) αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα και αεροσκάφη του έπληξαν επίσης το Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των κορυφαίων στρατηγών του και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του με θέμα την κλιμακούμενη σύγκρουση.

Οι ισραηλινές επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην κεντρική και τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με την Χαμάς, κατά τους βομβαρδισμούς κοντά σε τρία νοσοκομεία της περιοχής, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι.

“Πάνω από 60 μάρτυρες σκοτώθηκαν στις επιδρομές”, αναφέρει το γραφείο Τύπου της Χαμάς, προσθέτοντας ότι ένα από τα πλήγματα προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων σε σπίτι στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

October 22nd- a video showing Israeli airstrikes in the vicinity of Al_Quds hospital while a delegation from the ICRC was visiting. These bombardments caused fear and panic among internally displaced civilians and the medical staff at the hospital.
#Gaza #NotATarget pic.twitter.com/AN6xu6YzMX— PRCS (@PalestineRCS) October 22, 2023

Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων σημειώθηκε και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν κοντά στη Ραμάλα, με 2 Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 120 να συλλαμβάνονται.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, 4.651 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και τουλάχιστον 14.245 έχουν τραυματιστεί, στη Δυτική Όχθη ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 95 και των τραυματιών σε 1.650 ενώ στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 1.405 άνθρωποι και περισσότεροι από 5.431 έχουν τραυματιστεί.

NYT: Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν , “πιέζει” το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή του στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης περισσότερο χρόνο ώστε να προετοιμαστούν για πιθανές επιθέσεις κατά των αμερικανικών συμφερόντων από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέφεραν οι NYT, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις είναι πιθανό να αυξηθούν όταν το Ισραήλ ξεκινήσει την εισβολή του.

Σημειώνεται πως αξιωματούχοι των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας είπαν στο Reuters πως η στρατηγική του Ιράν περιλαμβάνει περιορισμένα πλήγματα εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων από συμμάχους του στη Μέση Ανατολή όπως η Χεζμπολάχ, αλλά αποφυγή μιας μείζονος κλιμάκωσης που θα συμπαρέσυρε στη σύγκρουση και την Τεχεράνη.

Tην ίδια στιγμή, το πρωί της Δευτέρας (23/10), ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στο Λίβανο δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε και άλλους στόχους της Χεζμπολάχ, ανάμεσα στους οποίους ένα κτιριακό συγκρότημα και ένα παρατηρητήριο, με τη λιβανέζικη οργάνωση να αναφέρει πως ένας μαχητής της έχασε τη ζωή του. Από την πλευρά του το Ισραήλ, ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 7 στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο.

Μπορέλ: Προτεραιότητα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα

“Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιανες Λέναρτσιτς, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει το Συμβούλιο, είναι ανάγκη να περάσουν στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια και τα απαραίτητα καύσιμα για να υπάρχουν νερό και ηλεκτρικό και για να μπορούν να λειτουργούν κανονικά τα νοσοκομεία. Χτες, 14 ακόμα φορτηγά πέρασαν από το πέρασμα της Ράφα ενώ για σήμερα αναμένονται να παραδοθεί το φορτίο 45 ακόμα φορτηγών. Ωστόσο, διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για “σταγόνα στον ωκεανό”, αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από την ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στους αμάχους.

Γάζα
Η Γάζα ισοπεδωμένη από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ (AP Photo/Hatem Moussa)

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι Γαζαίοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου νερού.

Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται, ή δεν λάβουν καύσιμα, οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα