Εκατοντάδες αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής στην COP28 που οδεύει προς φιάσκο

Διαβάζεται σε 3'
Εκατοντάδες αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής στην COP28 που οδεύει προς φιάσκο
AP Photo/Rafiq Maqbool

Άνθρωποι που έχουν παρεμποδίσει τους κανονισμούς για τα ορυκτά καύσιμα, έχουν παραπλανήσει το κοινό ή έχουν αρνηθεί το φαινόμενο της Κλιματικής Κρίσης φέρονται να βρίσκονται στο Ντουμπάι με διαπιστεύσεις του ΟΗΕ. Τι αποκαλύπτει ο Guardian.

Σε μία αποκάλυψη που σοκάρει και εξηγεί το ενδεχόμενο φιάσκο στο οποίο κινδυνεύει να οδηγηθεί η COP28 στο Ντουμπάι προχώρησε ο Guardian, σε μία τραγική συνέχεια των ανθρώπων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, όπου εκτός από λομπίστες πετρελαϊκών φαίνεται πως είναι και αρνητές του κλίματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του κορυφαίου βρετανικού Μέσου, εμπορικές ομάδες, think tanks και πρακτορεία δημοσίων σχέσεων που έχουν ιστορικό ως προς την άρνηση της Κλιματικής Αλλαγής έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι διοργανωτές του ΟΗΕ έδωσαν πρόσβαση σε ομάδες που έχουν παρεμποδίσει κανονισμούς για τα ορυκτά καύσιμα και μάλιστα για να έχουν θέση στο “τραπέζι” των διεθνών διαπραγματεύσεων για σημαντικά ζητήματα.

Ο Gaurdian αναφέρει πως από τους επίσημους καταλόγους αντιπροσώπων του ΟΗΕ, διαπιστώθηκε ότι στην COP28 βρίσκονται τουλάχιστον 166 ομάδες αρνητών του κλίματος αλλά και επαγγελματιών δημοσίων σχέσεων ορυκτών καυσίμων, τονίζοντας ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα, είχε γίνει λόγος για χρονιά-ρεκόρ ως προς τους λομπίστες ορυκτών καυσίμων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, με τον αριθμό να ξεπερνά τους 2.400, τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον περσινό.

“Θρίλερ” οι συζητήσεις για τα ορυκτά, στον “αέρα” η συμφωνία

Όλα αυτά στη στιγμή που η COP28 φτάνει στο τέλος της. χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Να σημειωθεί πως η Διάσκεψη είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 11 το πρωί της Τρίτης, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται ανέφικτο, αφού οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών 194 χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Στο προσχέδιο απουσίαζε η φράση “σταδιακή κατάργηση των ορυκτών” που είναι και το επίδικο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος της COP28 πρότεινε έναν ενδιάμεσο δρόμο για τη μείωση της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως, προς μεγάλη απογοήτευση χωρών και ΜΚΟ, που ανέμεναν μια σαφή έκκληση για “‘έξοδο” από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αντιθέτως το νέο κείμενο καλεί κυρίως στη μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών [ουδετερότητα άνθρακα] πριν από, ή περίπου το 2050, συμβαδίζοντας με την επιστήμη”.

Όμως στο προσχέδιο δεν αναφέρεται πλέον η λέξη “έξοδος” από την ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από εκπροσώπους χωρών που αρνούνται να το υπογηράψουν.

“Οι φωνές μας δεν ακούστηκαν” και το σχέδιο είναι “εντελώς ανεπαρκές” για το θέμα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, κατήγγειλε ο υπουργός της Σαμόας Σέντρικ Σούστερ, που προεδρεύει της συμμαχίας των μικρών νησιωτικών κρατών (Aosis).

Ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Wopke Hoekstra, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το προτεινόμενο κείμενο, το οποίο υπολείπεται της έκκλησης για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. “Υπάρχουν μερικά καλά σημεία στο κείμενο, αλλά συνολικά είναι σαφώς ανεπαρκές. Δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η τεκμηρίωση περιέχει στοιχεία που “απλώς δεν μπορούν να αποδεχθούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα