Ουκρανία: Άκυρη η εκεχειρία του Γιανουκόβιτς – συνάντηση με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών

default image

Εκεχειρία ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς για την εκτόνωση της κρίσης εν όψει της άφιξης ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Κίεβο. Λίγες ώρες μετά ξεκίνησε νέο αιματοκύλισμα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ “ανακωχή” με την αντιπολίτευση πριν από την άφιξη τριών κορυφαίων ευρωπαίων διπλωματών στο Κίεβο και ενώ η απειλή των δυτικών κυρώσεων επικρέμεται πάνω από το καθεστώς του, στον απόηχο της φονικής βίας που άφησε 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Το πρωί της Πέμπτης ωστόσο, η εκεχειρία κηρύχθηκε άκυρη μετά τις νέες συγκρούσεις.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο       

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο και ότι η συνάντηση με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν αναβλήθηκε.      

Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει “την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών για να σταματήσει η αιματοχυσία” μετά από μια συνάντηση με τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Άγνωστο το γιατί “έσπασε” η εκεχειρία αυτή.

“Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα” ανέφερε η προεδρία στην αρχική ανακοίνωσή της.

“Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας”, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο όπου ταυτόχρονα θα φτάσουν ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ – Βάλτερ Στέινμαγερ και ο πολωνός συνάδελφός τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Σημειώνεται ότι τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπούσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να “συνεργαστεί με τις αρχές”.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός του Καναδά Χάρπερ συμφωνούν ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία θα ήταν θετικό βήμα εάν εφαρμοστεί              

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ αντέδρασαν πολύ προσεκτικά και επιφυλακτικά στην ανακοίνωση για «εκεχειρία» μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των ηγετών της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας όμως ότι θα ήταν ένα θετικό βήμα, εάν και εφόσον εφαρμοστεί.

“Οι δυο ηγέτες σημείωσαν για την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν εφαρμοστεί, θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για να εξασφαλίσουν ότι οι λέξεις αντανακλούν σε δράσεις” σημειώνει ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση για τις συνομιλίες μεταξύ του Ομπάμα και του Χάρπερ στη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Αμερικής ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη βία στο Κίεβο, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι. Οι Ομπάμα και Χάρπερ, ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία για την εκεχειρία επετεύχθη στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους κορυφαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρτσένι Γιάσενιουκ.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα