Έκκληση Μέρκελ για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Έκκληση Μέρκελ για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.

Η Μέρκελ, η οποία άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας της για να υποδεχθεί τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.

Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.

"Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν", δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.

Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως αναφερόταν έμμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα.

Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Την άμεση επαναπροώθηση στην Τουρκία των μεταναστών που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα, ζητά ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ζητά τη διάσωση όλων των μεταναστών που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα την άμεση επαναπροώθησή τους από την Frontex προς την Τουρκία.

Σχετική πρόταση έκανε ο ίδιος, όπως λέει, στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο.

"Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνο μία υπηρεσία διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία υπηρεσία προστασίας των συνόρων", αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην Osterreich.

Ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung πως αυτή η πρότασή του αποτελεί το "μοναδικό μέτρο, που επιδρά ριζικά και διαλύει πλήρως το κύκλωμα των διακινητών".

Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου διευκρινίζει πως αυτή η πρόταση μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας για την διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγκυρα, στην οποία προβλέπεται ως όρος η ανακοπή από την Τουρκία των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρεται και σε ένα "Σχέδιο Β", για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως "λύση ανάγκης", σημειώνοντας πως δεν πρέπει να επαφίεται κανείς μόνον σε ένα "Σχέδιο Α", καθώς εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει προστασία των εθνικών συνόρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network