Έκκληση Μπαν Γκι Μουν για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Έκκληση Μπαν Γκι Μουν για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απευθύνει έκκληση να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, «τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και παράλληλα «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπός του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όπως επισημάνθηκε, ο κ. Άιντε ενημέρωσε τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή και «ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαν, «ο ΓΓ τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Επίσης, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες. Σημείωσε ότι, όπως και οι δύο ηγέτες δήλωσαν, οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια για να διαιωνίσουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως της επιδείνωσης σε περιφερειακό πλαίσιο».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ο ΓΓ εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες. Τέλος, ο ΓΓ υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Η συγκεκριμένη αναφορά είναι πανομοιότυπη με αναφορές εκθέσεων των προηγούμενων χρόνων, ενώ στη συνέχεια καταγράφονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό από πέρσι τον Σεπτέμβριο, δίνοντας έμφαση στο κοινό ανακοινωθέν που είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

SHARE:

24Media Network