Έκκληση του ΔΟΜ για τη διάσωση χιλιάδων προσφύγων στη νοτιο-ανατολική Ασίας

Profughi di origine Subsahariana a bordo di un barcone, Mar Mediterraneo Meridionale, 11 Settembre 2014. Nel corso dell'operazione 'Mare Nosrum' la Fregata Euro ha individuato e prestato soccorso a due barconi con 956 persone.  ANSA/GIUSEPPE LAMI
Profughi di origine Subsahariana a bordo di un barcone, Mar Mediterraneo Meridionale, 11 Settembre 2014. Nel corso dell'operazione 'Mare Nosrum' la Fregata Euro ha individuato e prestato soccorso a due barconi con 956 persone. ANSA/GIUSEPPE LAMI ANSA

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απευθύνει έκκληση για τη διάσωση των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα στη νοτιο-ανατολική Ασία

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας να αναζητήσουν και να συνδράμουν τους χιλιάδες των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στη θάλασσα και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 8.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ (Βιρμανία), ανάμεσά τους και πολλά μέλη της κοινότητας των Ροχίνγκια, βρίσκονται στη θάλασσα με τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό να εξαντλούνται.

"Είναι αναγκαία μία τοπική επιχείρηση. Δεν έχουμε τις δυνατότητες να τους αναζητήσουμε, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν, έχουν πλοία και δορυφόρους", δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. "Εάν δεν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιέλθουν σε πολύ κακή κατάσταση ή θα πεθάνουν".

Η έκκληση απευθύνεται καθώς το πολεμικό ναυτικό της Ινδονησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρυμούλκησε πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας , μία ημέρα αφού το σκάφος είχε προσεγγίσει τις ινδονησιακές ακτές, θεωρώντας ότι το γεγονός "δεν αποτελεί πρόβλημα της Ινδονησίας".

"Οι διακινητές κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν. Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει ανθρώπους στη θάλασσα, εδώ και εβδομάδες ή και μήνες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Μπανγκόκ.

"Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν πολύ λίγα τρόφιμα και νερό κατά την αναχώρηση. Και βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και εβδομάδες ή και μήνες. Φοβόμαστε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση", πρόσθεσε λέγοντας ότι μάλλον αργοπεθαίνουν στη θάλασσα.

Από την Κυριακή, 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλοί Ροχίνγκια, έχουν φθάσει στις ακτές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

Στην Ινδονησία, περί τους 600 πρόσφυγες που έφθασαν με το πρώτο σκάφος την Κυριακή αποβιβάσθηκαν στην επαρχία Ατσεχ, στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στη νότια Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές και, στην περίπτωση των Ροχίνγκια, τους διωγμούς στη Βιρμανία.

Ομως, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, η νέα πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται από την Μπανγκόκ είναι πιθανόν να έχει καταστροφικά αποτελέσματα: πρόσφυγες παγιδευμένοι σε σκάφη ή εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα από τους διακινητές.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network