Εκλογές στην Αίγυπτο στη σκιά της βίας

Εκλογές στην Αίγυπτο στη σκιά της βίας

Πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, μετά τη φυγή του Μουμπάρακ. Εκατομμύρια ψηφοφόροι από νωρίς στις κάλπες (Vid)

Οι αιγύπτιοι πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές από τα ξημερώματα για να ψηφίσουν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο, οι οποίες διεξάγονται σε συνθήκες πολιτικής κρίσης. 

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σε εννέα από τις 27 περιφέρειες της χώρας για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διαρκεί δύο ημέρες και αφορά μεγάλες περιφέρειες όπως του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Λούξορ, που αποτελούν το εν τρίτον των περιφερειών της χώρας.

Στην ψηφοφορία καλούνται να λάβουν μέρος 17,5 από τα 40 εκατομμύρια των αιγυπτίων ψηφοφόρων.

Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή δύο ακόμη γύρων που θα αφορούν τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της Αιγύπτου και αυτή η εκλογική διαδικασία για την πλήρωση των εδρών της 508μελούς Λαϊκής Συνέλευσης (Κάτω Βουλή) θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Σούρα, της Ανω Συμβουλευτικής Βουλής, η οποία θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Το Κοινοβούλιο θα επιφορτισθεί με τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, κρίσιμο βήμα της μετάβασης της χώρας στην δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Egyptians cast ballots in first post-Mubarak vote

SHARE:

24Media Network