Εκλογές στην Κύπρο: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εκλογές στην Κύπρο: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης AP Photo/Petros Karadjias

Νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, με ποσοστό 51,9%, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδείχθηκε 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Κύπρο την Κυριακή (12/02).

Η νίκη του “κλείδωσε” ήδη από τα exit polls, αλλά και από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο 100%

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 51,91% των ψήφων και ο Αντρέας Μαυρογιάννης το 48,09% των ψήφων. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη είχαν ήδη αρχίσει με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls οι πανηγυρισμοί.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.

Το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72.44%. Ψήφισαν συνολικά 404.692 άτομα.

Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Λίγα λεπτά πριν από τις 19:00 το απόγευμα, ο έτερος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Ανδρέας Μαυρογιάννης παραδέχθηκε ήττα και τηλεφώνησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έλαβε και από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο.

Επίσης, επικοινώνησαν μαζί του ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το Philenews.com, ο κ. Χριστοδουλίδης ήδη έχει επικοινωνήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα που τον στήριξαν, αλλά και το Κόμμα των Κυνηγών. Πριν από την ανακήρυξη θα πάει στο ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη

“Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι”, ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις πρώτες του δηλώσεις.

“Ένα ταξίδι που είχα τη χαρά να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να αντλήσω από τη σοφία τους και να μοιραστώ όνειρα και αγωνίες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους, τους συνεργάτες, το μεγάλο κόμμα της αριστεράς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη τους με τιμά και με κάνει περήφανο. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ευχαριστώ όλες και όλους” είπε.

Σημείωσε ακόμη πως ο ίδιος τηλεφώνησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρεί. “Από τώρα και στο εξής θα είμαι ένας ενεργός πολίτης”, σημείωσε, “όπως θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι εδώ”.

“Αυτό που έγινε είναι ότι με εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο, που έχουν αποφασίσει με βάση τη σοφία τους, την καρδιά τους και εναπόκειται σε αυτούς να είναι ενεργή πολίτες για το μέλλον του τόπου. Στον νέο Πρόεδρο θα του έλεγα να προσέχει την επανένωση του τόπου μας. Η χρηστή διοίκηση, οι κανόνες και η δημοκρατία μας. Ο τόπος μας αξίζει περισσότερα, οι άνθρωποι μας αξίζουν πολύ περισσότερα“, κατέληξε.

Αβέρωφ Νεοφύτου: “Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα στον νέο Πρόεδρο”

Έχω συγχαρεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία του, ανέφερε σε δηλώσεις του από την Πινδάρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία στον α’ γύρο των εκλογών. “Θα επαναλάβω αυτό που λέγαμε και προεκλογικά. Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο στα δύσκολα για τον τόπο μας. Για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, το μεταναστευτικό. Δεν χρειάζεται συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα. Και μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη μαςσημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν οι τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος του επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η απόφαση του κόμματος ήταν ψήφος κατά συνείδηση. Υπήρξαν, υπέδειξε, αξιωματούχοι και προς τους δύο. “Δεν θεωρώ ότι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα” είπε.

Καταληκτικά, σημείωσε πως η υποψηφιότητά του στις ενδοκομματικές εκλογές είναι δεδομένη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα