Εκλογές στην Πορτογαλία: Νικητής ο Αντόνιο Κόστα – Άνοδος της ακροδεξιάς

Εκλογές στην Πορτογαλία: Νικητής ο Αντόνιο Κόστα – Άνοδος της ακροδεξιάς
AP

Νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, με απόλυτη πλειοψηφία, αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα πήρε τη νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, με το κόμμα του να σημειώνει επίδοση που του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα.

Έπειτα από μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε επίσης από την άνοδο της άκρας δεξιάς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) θα καταλάβει τουλάχιστον 117-118 από τις 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής. Απομένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύονται με τις ψήφους των Πορτογάλων της διασποράς, τουλάχιστον μία εκ των οποίων ενδέχεται να καταλάβει επίσης το PS.

«Απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Δεν σημαίνει πως θα κυβερνήσουμε μόνοι μας. Είναι υψηλότερη ευθύνη και συνεπάγεται πως θα πρέπει να κυβερνήσουμε μαζί με και για όλους τους Πορτογάλους», υπογράμμισε ο κ. Κόστα, 60 ετών, κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του.

Ο πρώην δήμαρχος Λισαβόνας, ηλικίας 60 ετών, κατέλαβε την εξουσία το 2015, χάρη σε μια συμμαχία της αριστεράς άνευ προηγουμένου από την Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974, παρότι δεν είχε κερδίσει καν εκείνες τις εκλογές.

Το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) υπό τον Χούι Χίου, δοκίμασε δυσάρεστη έκπληξη, είδε το ποσοστό του να πέφτει κάτω από το 30% (στο 29,3%).

Το κόμμα της άκρας δεξιάς Chega («Αρκετά»), αντίθετα, μετατράπηκε στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα της Ιβηρικής, αφού συγκέντρωσε το 7,15% των ψήφων και θα καταλάβει 12 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ δεν διέθετε παρά μόλις μία στο απερχόμενο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα