Εκλογές στην Τσεχία: Μεγάλη ανατροπή και προβάδισμα για την κεντροδεξιά συμμαχία – Χάνει ο Αντρέι Μπάμπις

Εκλογές στην Τσεχία: Μεγάλη ανατροπή και προβάδισμα για την κεντροδεξιά συμμαχία – Χάνει ο Αντρέι Μπάμπις
Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του κεντροδεξιού κόμματος "Μαζί" 2021 Darko Bandic / Associated Press

"Θρίλερ" και μεγάλη ανατροπή στις κάλπες. Η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία "Μαζί" πέρασε μπροστά και φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές. Πίσω το κυβερνών κόμμα του Μπάμπις.

Η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία “Μαζί” κερδίζει οριακά τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Μέχρι πρότινος, το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ του πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις φαινόταν να οδεύει προς εκλογική νίκη, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα και τις προβλέψεις μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών, ενώ φαινόταν πως ο Μπάμπις δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως, ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, σε αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρέθηκε να φιγουράρει στην έρευνα Pandora Papers, παρέμεινε μολαταύτα το φαβορί στις βουλευτικές εκλογές που οι δημοσκοπήσεις τις εμφάνιζαν αμφίρροπες.

Ο Αντρέι Μπάμπις επεδίωξε να καταγάγει δεύτερη συναπτή νίκη μολονότι ο τρόπος που χειρίστηκε την πανδημία βάλλεται με σφοδρότητα και παρά τις δικαστικές του περιπέτειες.

Ο μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ, ηλικίας 67 ετών, κατηγορείται για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επικρίνεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που του προσάπτει σύγκρουση συμφέροντος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα