Εκρήξεις στη Βηρυτό: Στήριξη του Λιβάνου ζητούν από τα κράτη-μέλη φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό μετά τη μεγάλη έκρηξη
Εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό μετά τη μεγάλη έκρηξη AP

Να στηρίξουν τον Λίβανο όχι μόνο στις άμεσες ανάγκες του αλλά και μακροπρόθεσμα ζητούν με επιστολή τους στα Κ-Μ οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με επιστολή τους προς τα κράτη-μέλη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλούν για στήριξη του Λιβάνου, όχι μόνο όσον αφορά στις άμεσες ανάγκες, αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανοικοδόμησή του.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «είμαστε ευγνώμονες για την άμεση στήριξη που έδειξαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που ήδη έχει χορηγηθεί, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ο οποίος ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την πιο κατάλληλη απάντηση στην τραγωδία».

ADVERTISING

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ αναφέρονται και στις οικονομικές συνέπειες και τονίζουν ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου, μιας χώρας με στρατηγική σημασία που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί για τη σταθερότητα της χώρας μέσω οικονομικής βοήθειας, στήριξης των Σύρων προσφύγων και προσφάτως, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, με προγράμματα για την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες».

Επιπροσθέτως, οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπογραμμίζουν ότι «με τις δραματικές ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ανοικοδόμησης που δημιουργήθηκαν τώρα, η αλληλεγγύη μας και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας».

Στην επιστολή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι «σας καλούμε για εντατικοποίηση της στήριξης Λιβάνου τόσο στις άμεσες ανάγκες, όσο και με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λίβανος, Έκρηξη, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network