“Έκρηξη” Ερντογάν για τη Γάζα – Τι καταλογίζει στη Δύση

Διαβάζεται σε 2'
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Πυρά κατά της Δύσης εξαπέλυσε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει άνευ όρων τις ισραηλινές επιθέσεις, αντί να ζητά αυτοσυγκράτηση.

Νέες δηλώσεις με τις οποίες δηλώνει τον αποτροπιασμό του για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα τις οποίες χαρακτηρίζει “βαρβαρικές” πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του από το Προεδρικό Μέγαρο και κατηγόρησε εκ νέου τις δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν άνευ όρων τις ισραηλινές επιθέσεις, αντί να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε πυρά και κατά των δυτικών χωρών οι οποίες δεν επικαλούνται το διεθνές δίκαιο στη Γάζα διότι, όπως είπε “το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων”.

Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη βία στη Γάζα. Στα μάτια της Τουρκίας, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε παιδιά από τη Γάζα, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τη Συρία, είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειές της μαζί με την Αίγυπτο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο όπου του είπε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμούν με σφαγή και ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι “ντροπιαστική”, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.

Στο τηλεφώνημα, ο Ερντογάν είπε ότι όλες οι χώρες πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους κατά της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν, που δείχνουν την κλιμακούμενη αντιπαράθεσή του με τη θέση της Δύσης στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ, έρχονται μετά τη ματαίωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ και την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του όπου είπε πως “η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική ομάδα, αλλά μια ομάδα μαχητών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους”.

Μάλιστα, στη συνέχεια της ομιλίας του κατήγγειλε για άλλη μια φορά το Ισραήλ “για τις θηριωδίες του κατά των Παλαιστινίων”, είπε ότι η Τουρκία δεν έχει “κανένα πρόβλημα με τον λαό του Ισραήλ”, ενώ επέκρινε επανειλημμένα την κυβέρνηση Νετανιάχου. Εν συνεχεία, προέτρεψε και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα