Εκτός λειτουργίας νοσοκομεία στη Γάζα – Στην Αίγυπτο οι πρώτοι Παλαιστίνιοι τραυματίες

Διαβάζεται σε 7'
Γαζα, Ράφα
Παλαιστίνιοι περιμένουν να διασχίσουν το πέρασμα της Ράφα AP Photo/Fatima Shbair

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα αιγυπτιακά νοσοκομεία μετά το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα. Οι γιατροί στη Γάζα εκπέμπουν SOS, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Μια πρώτη ομάδα ξένων ή Παλαιστίνιων διπλής υπηκοότητας, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους από τη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, έφτασε στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Κάτοχοι ξένων διαβατηρίων ή Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, έλαβαν την άδεια να εισέλθουν στον σταθμό της Ράφα νωρίς το πρωί, αφού ανακοινώθηκε ότι ο σταθμός θα ανοίξει για να περάσουν περί τους 90 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 545 ξένοι και διπλής υπηκοότητας Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, υπήκοοι 44 χωρών, ανάμεσά τους εργαζόμενοι 28 υπηρεσιών, οργανισμών ή μη κυβερνητικών οργανώσεων βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες, ίντερνετ και σχεδόν χωρίς τρόφιμα εξαιτίας της “καθολικής πολιορκίας” που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ έπειτα από τον 16χρονο αποκλεισμό.

Πριν από αυτούς, περί τους 90 τραυματίες, ανάμεσά τους 40 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν με παλαιστινιακά ασθενοφόρα και παραδόθηκαν στις φροντίδες αιγυπτιακών υπηρεσιών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Ασράφ αλ-Κούντρα, δήλωσε στο AFP ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου κατέθεσαν στις αιγυπτιακές αρχές κατάλογο 4.000 τραυματιών που έχουν ανάγκη περίθαλψης, η οποία είναι αδύνατο να παρασχεθεί στην Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός λειτουργίας το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας

Ο Σούμπχι Σκάικ, διευθυντής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας της Λωρίδας της Γάζας, που περιθάλπει κυρίως ασθενείς με καρκίνο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al-Jazeera, ότι το νοσοκομείο διέκοψε την λειτουργία του ελλείψει καυσίμων.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μάι αλ-Κάιλα, επιβεβαίωσε την διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι πλέον 16 από τα 35 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας. “Η ζωή 70 καρκινοπαθών εντός του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο”, είπε. “Ο αριθμός των καρκινοπαθών στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε περίπου 2.000 που ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας και του εκτοπισμού μεγάλου αριθμού κατοίκων”, είπε η Μάι αλ-Κάιλα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 3.648 παιδιών, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτωβρίου.

Επτά όμηροι νεκροί από τον βομβαρδισμό στη Τζαμπάλια

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι 7 πολίτες όμηροι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

“Θάνατος επτά πολιτών κρατουμένων, εκ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, κατά την σφαγή στην Τζαμπάλια χθες, Τρίτη (31/10)”, αναφέρεται σε μήνυμα των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ στο Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος των βομβαρδισμών ήταν η εξόντωση στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι το χτύπημα των μαχητικών αεροσκαφών στη Τζαμπάλια, το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που είχε κομβική θέση στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Μπορέλ: Αισθάνομαι αποτροπιασμό για το χτύπημα στην Τζαμπάλια

Τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια από το Ισραήλ, που είχε ως συνέπεια μεγάλο αριθμό θανάτων, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

“Με βάση τη σαφή θέση του Συμβουλίου της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των αμάχων, αισθάνομαι αποτροπιασμό από τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια από το Ισραήλ” επισήμανε ο κ. Μπορέλ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα θα πρέπει πάντα να εξισορροπείται από την υποχρέωση να περιθάλπουμε τους αμάχους στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.

Οι νόμοι του πολέμου και της ανθρωπιάς πρέπει να ισχύουν πάντα, και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Με την εκτυλισσόμενη τραγωδία στη Γάζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί από την περασμένη εβδομάδα για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις για ανθρωπιστικές ανάγκες. Κάθε μέρα που περνά, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ”, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τέλος ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι “η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών δεν είναι μόνο ηθική, αλλά και νομική υποχρέωση”.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.

“Οι RSF κατέθεσαν στις 31 Οκτωβρίου 2023 στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ μήνυση για εγκλήματα πολέμου, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους”, αναφέρουν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Η προσφυγή αφορά «οκτώ παλαιστίνιους δημοσιογράφους, που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς ζωνών αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ, και έναν ισραηλινό δημοσιογράφο, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε την επίθεση εναντίον του κιμπούτς του από τη Χαμάς».

Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης «η εσκεμμένη καταστροφή, πλήρης ή μερική, των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 μέσων ενημέρωσης στη Γάζα».

«Η έκταση, η σοβαρότητα και η επανάληψη διεθνών εγκλημάτων με στόχο τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, καλούν για μια έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Του ζητούμε από το 2018 να πραγματοποιήσει μια τέτοια έρευνα. Τα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη καταδεικνύουν τον ακραία επείγοντα χαρακτήρα της κινητοποίησής του», υπογράμμισε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το ΔΠΔ, στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν τα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ο ίδιος ο εισαγγελέας, δεν έχει υποχρέωση να επιληφθεί αυτής της προσφυγής.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τους οποίους τουλάχιστον 12 βρήκαν το θάνατο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους (δέκα στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο). Αναφορικά με το Λίβανο, ο οποίος δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ, «οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφύγουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις σε άλλες αρμόδιες δικαιοδοσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα πως τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος. Η CPJ, η οποία περιλαμβάνει στον απολογισμό της τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα λιβανικά σύνορα, ανέφερε επίσης εννέα τραυματίες δημοσιογράφους και εννέα δημοσιογράφους που έχουν εξαφανισθεί ή κρατούνται. Ο απολογισμός αυτός είναι ήδη πλέον ο πιο αιματηρός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα