Εκτοξεύτηκε ο Σογιούζ με την πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτη του Διαστημικού Σταθμού

Εκτοξεύτηκε ο Σογιούζ με την πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτη του Διαστημικού Σταθμού

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ ο πύραυλος Σογιούζ που μεταφέρει την πρώτη ρωσίδα κοσμοναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένας ρωσικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τη νύχτα της Παρασκευής μεταφέροντας τριμελές πλήρωμα στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρώτη ρωσίδα κοσμοναύτης η οποία θα υπηρετήσει στον αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό «φυλάκιο». Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε από τη στέπα του Καζακστάν στις 23:25 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής μεταφέροντας τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σαμοκουτγιάεφ, τον αμερικανό αστροναύτη Μπάρι Γουίλμορ και τη ρωσίδα κοσμοναύτη Ελένα Σερόβα.

«Όλοι μέσα στο σκάφος νιώθουμε καλά» ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης προς το κέντρο ελέγχου του κοσμοδρομίου ο Σαμοκουτγιάεφ. Ένα λούτρινο κουνελάκι με καρφιτσωμένη μια μικρή ρωσική σημαία που κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια του πληρώματος άρχισε να «επιπλέει» σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μετά από περίπου εννέα λεπτά από την έναρξη της διαστημικής πτήσης, σημάδι ότι όλα πήγαν καλά. «Η κάψουλα είναι πλέον με ασφάλεια σε τροχιά», ανακοίνωσε μετά από λίγο η NASA.

Το πλήρωμα αναμένεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου έξι ώρες μετά την εκτόξευση του Σουγιούζ από το Μπαϊκονούρ όπου θα ενωθεί με την ομάδα του κοσμοναύτη Μαξίμ Σουράγιεφ, του αμερικανού αστροναύτη Ρέιντ Γουίσμαν και του γερμανού αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Αλεξάντερ Γκέρστ.

Το πλήρωνα με επικεφαλής τον Σουράγιεφ, που επανδρώνει τον διαστημικό σταθμό από τον Μάιο, αναμένεται να επιστρέψει στη Γη το Νοέμβριο. Το νέο πλήρωμα θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 170 ημέρες μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Η 38χρονη Σερόβα έχει εκπαιδευτεί ως μηχανικός της διαστημικής βιομηχανίας, και είναι μόλις η τέταρτη ρωσίδα στην ιστορία που πετάει στο διάστημα αλλά η πρώτη που θα εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την έναρξη της λειτουργίας του το 1998.

Ο προκάτοχός της η Ελένα Κοντάκοβα είχε κάνει τη δεύτερη και τελευταία πτήση της στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Μίρ το 1997 ως μέρος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου της NASA. Ο Μίρ που ήταν το επίτευγμα της Σοβιετικής διαστημικής τεχνολογίας ήταν σε τροχιά από το 1986 μέχρι το 2001.

Η πρώτη γυναίκα στη Γη που πέταξε στο διάστημα ήταν η θρυλική ρωσίδα Βαλεντίνα Τερέσκοβα το 1963 η οποία έμεινε στην ιστορία με το όνομα κλήσης της σε αυτή την πτήση «Τσάικα» που στα ρωσικά σημαίνει "γλάρος".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network