El Pais για Βολιβία: Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς το στρατό

El Pais για Βολιβία: Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς το στρατό
O Eβο Μοράλες AP

Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Βολιβίας, η El Pais, τονίζει ότι ο ρόλος του στρατού ήταν κομβικός στην εξώθηση του Εβο Μοράλες σε παραίτηση.

Τους λόγους για τους οποίους τα πράγματα οδηγήθηκαν στην παραίτηση (κατά άλλους ανατροπή) του Εβο Μοράλες στη Βολιβία αναλύει μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, η μετριοπαθής El Pais. 

Αρχικά, η εφημερίδα γράφει: “Εκτός από την κρίση νομιμότητας του Μοράλες, προστέθηκε μια συντριβή αξιοπιστίας, αλλά και μια ανωμαλία σε μια δημοκρατική χώρα: η παρέμβαση του στρατού. Ο πρόεδρος ήταν στην εξουσία για σχεδόν 14 χρόνια και, παρά την απώλεια ενός δημοψηφίσματος για αόριστη επανεκλογή το 2016, επέστρεψε να παρουσιαστεί μετά από αμφισβητούμενες αποφάσεις της συνταγματικής και της εκλογικής αρχής. Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο ιθαγενής ηγέτης όσο και οι ριζοσπάστες της αντιπολίτευσης επιτάχυναν τη σύγκρουση”.

Το δημοψήφισμα για το οποίο γίνεται λόγος έγινε με το ερώτημα αν ο πρόεδρος μετά από συνταγματικές αλλαγές δικαιούται απεριόριστες θητείες. Η απάντηση ήταν όχι. Ωστόσο, στη συνέχεια το συνταγματικό δικαστήριο “απάντησε” καταφατικά προκαλώντας οργή στην αντιπολίτευση. 

Εν συνεχεία, όμως η El Pais αποκαλύπτει τον κομβικό ρόλο του στρατού στην ανατροπή: “Ο πρόεδρος εδραιώθηκε και επανειλημμένα καταδίκασε μία απόπειρα πραξικοπήματος, για το οποίο άφησε υπαινιγμούς για εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των διαδηλώσεων έφεραν το χάος στους δρόμους, απέρριψαν κάθε πρόθεση διαλόγου και δεν ήταν ικανοποιημένοι με την πρόσκληση για νέες εκλογές, υπενθυμίζοντας την άνευ όρων παραίτηση της κυβέρνησης. Αυτή η διαδρομή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν ήταν σύμφωνοι και οι στρατιωτικοί”.

Η τελευταία είναι και η φράση-κλειδί. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα