Ελβετία: Προσφυγόπουλα υποβάλλονται σε αμφιλεγόμενες εξετάσεις για τον καθορισμό της ηλικίας τους

Ελβετία: Προσφυγόπουλα υποβάλλονται σε αμφιλεγόμενες εξετάσεις για τον καθορισμό της ηλικίας τους

Σε ακτίνες Χ υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φθάνουν στην Ελβετία. "Παραβιάζεται η Σύμβαση της Χάγης", επισημαίνουν γιατροί και δικηγόροι

Οι ελβετικές αρχές υποβάλουν τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες/ μετανάστες που καταφθάνουν στην χώρα σε αμφιλεγόμενης νομιμότητας και υγείας μεθόδους εξέτασης για τον καθορισμό της ηλικίας τους, στις περιπτώσεις που δεν φέρουν έγγραφα και δελτία ταυτότητας, ανέφεραν την Παρασκευή τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Swissinfo, τα παιδιά πρόσφυγες υποβάλλονται σε αναλύσεις ακτινών Χ των οστών τους ώστε να διαπιστωθεί η ηλικία τους, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης.

ADVERTISING

Ενώ γιατροί και δικηγόροι τονίζουν πως τέτοιες μέθοδοι δεν εξασφαλίζουν ακριβή αποτελέσματα, εκθέτουν τα παιδιά σε ακτινοβολία και συνεπώς κατά αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η Σύµβαση της Χάγης σχετικά µε τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρµοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέµατα γονικής µέριµνας και µέτρων προστασίας των παιδιών.

«Αυτή η μέθοδος σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για να προσδιοριστεί η βιολογική ηλικία (σ.σ. πόσο ετών φαίνεται κάποιος) και όχι η χρονολογική ηλικία (σ.σ. πόσο ετών είναι πραγματικά κάποιος)», δήλωσε στο Swissinfo ειδικός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη μέθοδος για την εξακρίβωση της ηλικίας των παιδιών είναι η αποκαλούμενη γενετική έρευνα, που περιλαμβάνει ανάλυση των φυλετικών χαρακτηριστικών των προσφυγόπουλων που όπως αναφέρεται από τον ιστότοπο διεξάγεται στο ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης προσφύγων στην Ζυρίχη τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με δικηγόρο αιτήσεων ασύλου που εργάζεται στην Διεθνή Αμνηστία, «απαγορεύεται η διενέργεια προσωπικών εξετάσεων σε κέντρα υποδοχής, λίγες μόλις μέρες μετά την άφιξη αυτών τραυματισμένων νέων ανθρώπων».

Όπως αναφέρει η σύμβαση για την προστασία των παιδιών, θα πρέπει να παρέχεται στα παιδιά πρόσφυγες μεγαλύτερη προστασία από ό,τι στους ενήλικους και για αυτό το λόγο το ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας οδηγεί κάποιους πρόσφυγες να δηλώνουν ψευδώς μικρότερη ηλικία, ενώ οι αρχές προσπαθούν να τους καταγράψουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες
SHARE:

24Media Network