Εμβόλιο κορονοϊού: Θετικά τα νέα από τις πρώτες δοκιμές της Moderna

Εμβόλιο κορονοϊού: Θετικά τα νέα από τις πρώτες δοκιμές της Moderna
Εμβόλιο κατά του κοροονοϊού Shutterstock

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας Moderna, για την παρασκευή εμβολίου, αφού ορισμένοι από τους υγιείς εθελοντές, ανέπτυξαν αντισώματα στον ιό.

Ένα από τα πολλά υποσχόμενα εμβόλια για το νέο κοροναϊό, φαίνεται να δημιουργεί ανοσοαπόκριση σχεδόν ίδια με εκείνη που παρατηρείται σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και καταφεραν να αναρρώσουν.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην δεύτερη φάση δοκιμών του εμβολίου, μετά και την επιτυχημένη πρώτη δοκιμή.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν δείχνουν ακόμη με βεβαιότητα αν το εμβόλιο αυτό θα αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό.

Σύμφωνα με τους New York Times, η δοκιμή του εμβολίου πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH σε 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και το εμβόλιο χορηγήθηκε τυχαία σε δύο δόσεις.

Όπως φάνηκε από τη δοκιμή, και οι 45 εθελοντές ανέπτυξαν ανιχνεύσιμα αντισώματα ανάλογα με τις δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκε στον οργανισμό τους.

Οι 15 εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις με τη μικρότερη ποσότητα των 25 mg του εμβολίου είχαν στο αίμα τους αντισώματα σε αντίστοιχα επίπεδα με εκείνα ατόμων που ανέρρωσαν από την Covid-19.

Για τις υψηλότερες δόσεις τα στοιχεία είναι ακόμη ασφαλή, ενώ οι εθελοντές βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Πάντως δέκα άτομα, που έλαβαν από δύο δόσεις 100 mg του εμβολίου βρέθηκαν με πιο υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, σε σχέση με ανθρώπους που έχουν ιαθεί από τον ιό.

Το εμβόλιο ήταν σε γενικές γραμμές ασφαλές, σύμφωνα με την Moderna, γεγονός που γεννά ελπίδες για το εν λόγω εμβόλιο, στη μάχη απέναντι στην πανδημία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα