Ένα βρέφος και ένα κορίτσι, θύματα επίθεσης συμμορίας

Ένα βρέφος και ένα κορίτσι, θύματα επίθεσης συμμορίας
PHOTOGRAPH: REUTERS

Σοκ στη Γουατεμάλα. Πολύνεκρη επίθεση κακοποιών σε σπίτι. Μια 5χρονη και ένα βρέφος τριών μηνών μεταξύ των θυμάτων

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα βρέφος κι ένα μικρό κορίτσι, σκοτώθηκαν το Σάββατο μέσα στο σπίτι τους σε μια περιοχή που καλύπτεται από πυκνή ζούγκλα στη βόρεια Γουατεμάλα, όπου είναι γνωστό ότι δρουν αντιμαχόμενες συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά, ανέφεραν εκπρόσωποι των αρχών.

Ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων έκανε έφοδο στο σπίτι νωρίς χθες το πρωί και δολοφόνησε έξι ενήλικες, ένα κορίτσι πέντε ετών κι ένα κοριτσάκι τριών μηνών σε ένα μικρό χωριό όπου ζουν κυρίως αγρότες στην περιοχή Πετέν, περίπου 370 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

«Έξι ενήλικες και δυο μικρά κορίτσια σκοτώθηκαν», είπε ο εκπρόσωπος Ισμαέλ Σιφουέντες. «Φέρουν όλοι τραύματα από σφαίρες», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές το κίνητρο του μακελειού και δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις για την υπόθεση.

Η Πετέν, όπου υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα και εθνικοί θησαυροί όπως οι ναοί των Μάγια στο Τικάλ, ένας από τους σημαντικότερους προκολομβιανούς αρχαιολογικούς χώρους, έχει πορώδη σύνορα με το Μεξικό όπου δρουν πανίσχυρα καρτέλ των ναρκωτικών που διακινούν λαθραία μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τον Μάιο του 2011, μέλη του καρτέλ Λος Σέτας είχαν αποκεφαλίσει 27 εργάτες σε ένα αγρόκτημα της Πετέν, με αφορμή μια διένεξη με τον ιδιοκτήτη του για τις οδούς μεταφοράς των ναρκωτικών.

Στον τρίτο χρόνο της τετραετούς θητείας του, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες προσπαθεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Συμμορίες ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις γης σε μια χώρα όπου οι δολοφονίες είναι από τις περισσότερες σε παγκόσμιο επίπεδο κατά κεφαλήν.

Το 2013 οι ανθρωποκτονίες στη Γουατεμάλα αυξήθηκαν ελαφρά σε σύγκριση με το 2012, στις 6.072, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το εάν και κατά πόσον ο Πέρες είναι σε θέση πράγματι να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στην κεντροαμερικανική χώρα, όπου πάνω από τους μισούς από τα 15 εκατ. πολίτες ζουν στη φτώχεια.

SHARE: