Ενημέρωση Αναστασιάδη στα πολιτικά κόμματα, σε κλίμα εχθρικό

Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, and the Cypriot President, Nikos Anastasiadis, deliver joint statements following their meeting at Maximos Mansion in Athens, Greece on Nov. 16, 2016. /         ,   , , 16 , 2016
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, and the Cypriot President, Nikos Anastasiadis, deliver joint statements following their meeting at Maximos Mansion in Athens, Greece on Nov. 16, 2016. / , , , 16 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαισιόδοξος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σε τρίωρη συνεδρία, κατά την οποία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά, αντιμετώπισε άκρως εχθρικό κλίμα από τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε δύο νομικές γνωματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της σύνθεσης της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος ανέγνωσε επίσης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία καθιστά σαφές ότι στη Γενεύη θα παρίσταται και με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι γνωματεύσεις που έλαβαν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις της Λευκωσίας και καθησυχάζουν τις ανησυχίες των κομμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Αναστασιάδης, ως θεματοφύλακας της ενότητας, δεν θα έρθει σε αντιπαράθεση

Τόνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως ο θεματοφύλακας της ενότητας, δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με πολιτικούς αρχηγούς για όσα διατυπώνουν.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αρκέστηκε να αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε πολλές ενέργειες για να διασφαλίσει τα πάντα.

Εξ άλλου, σε δηλώσεις τους οι ηγέτες των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ, εστίασαν στις γνωματεύσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Νεοφύτου επέμεινε στις δύο γνωματεύσεις από δύο νομικούς οίκους, τις υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποίησαν και προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με αυτές διασφαλίζεται η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη.

Είπε ότι η νομική γνωμοδότηση παγκοσμίου φήμης οίκου, επισημαίνει πως η οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης εγκαθίδρυσης προϋποθέτει και την έγκριση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε επίσης, ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση οίκου, με τον οποίο και προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργάστηκαν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αφού αναφέρθηκε στις δύο γνωμοδοτήσεις, ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα παρίσταται στη Διάσκεψη και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι το Σώμα θα έχει και ρόλο και λόγο στη Γενεύη και επανέλαβε ότι θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνέχισε την πολεμική του εναντίον του κ. Αναστασιάδη, επιμένοντας ότι και μετά τη σύσκεψη δεν έχει ξεκαθαρίσει η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη.

Επίσης, αμφισβήτησε τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ξένους οίκους, υποστηρίζοντας ότι είχαν «εποικοδομητικές ασάφειες».

Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αντιφατικές δηλώσεις και για καθημερινή αναίρεση του εαυτού του, λέγοντας ότι αυτοπροσκάλεσε τον εαυτό του στη διάσκεψη της Γενεύης και ότι προσπαθεί να κοροϊδέψει τον λαό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι και μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παραμένουν οι ανησυχίες του κόμματος.

Πρόσθεσε πως παρά τις διαφωνίες του, το κόμμα είναι έτοιμο να καταθέσει απόψεις και εισηγήσεις «που θα αποτρέψουν τα χειρότερα».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συνέλθουν το απόγευμα, για να αποφασίσουν κατά πόσο η ΕΔΕΚ θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη.

Είπε πως σε περίπτωση που το κόμμα μεταβεί στη Γενεύη, δεν θα δεχθεί να έχει ρόλο θεατή.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί, όσον αφορά τον ορισμό της διάσκεψης της Γενεύης, ως πενταμερούς, αλλά και όσον αφορά την σύνθεσή της.

Είπε ότι η Συμμαχία θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Γενεύη, λέγοντας πως δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο της άσκησης κριτικής εκ του μακρόθεν.

Είπε ακόμα, ότι το κόμμα κατέθεσε προτάσεις στο ζήτημα των μεταβατικών περιόδων, σημειώνοντας ότι θέση της Συμμαχίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ιδιαίτερα εχθρικός ήταν και πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας πως «συνεχίζεται ο κατήφορος χωρίς σταματημό».

Είπε επίσης, πως αν ο Πρόεδρος θέλει να τυγχάνει σεβασμού, πρέπει και ο ίδιος να επιδεικνύει σεβασμό για το κόμματα.

Συμπλήρωσε δε, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λογοκρισία και φίμωση, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να εκφράζει δημόσια τις θέσεις του.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κινήματος στη διάσκεψη της Γενεύης, ο Γιώργος Περδίκης παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος αύριο.

Απαισιόδοξος ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού εντός του 2017.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη για τη δήλωσή του, λέγοντας ότι «δεν ήταν ανάγκη να πει ότι η διάσκεψη θα είναι πενταμερής, θα μπορούσε να είχε πει πως θα είναι πολυμερής».

Ερωτηθείς για τις προσωπικές του εκτιμήσεις ως προς τις προοπτικές λύσης, ο αρχιεπίσκοπος διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει λύση στη Γενεύη ή εντός του 2017, λόγω των τουρκικών μαξιμαλιστικών θέσεων.

«Όμως εύχομαι να διαψευσθώ, για το καλό της Κύπρου», προσέθεσε.

Έτοιμη η ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τις εν εξελίξει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να παραστεί στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σήμερα η Ν. Μπερτό δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό, Κύπρος
SHARE:

24Media Network