Ένοχος για διαφθορά ο ‘ήρωας της Βραζιλίας’, Λούλα

Ένοχος για διαφθορά ο ‘ήρωας της Βραζιλίας’, Λούλα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις ντα Σίλβα AP

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, που ευελπιστεί να θέσει υποψηφιότητα και στις επόμενες εκλογές, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών και έξι μηνών, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος

Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε την Τετάρτη ο πρώτος προερχόμενος από την εργατική τάξη, πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην πρώτη από τις πέντε δίκες στις οποίες είναι κατηγορούμενος. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών και έξι μηνών, ωστόσο θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Πρόκειται για το υψηλότερα ιστάμενο πρόσωπο που καταδικάζεται στην έρευνα που συγκλονίζει περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα και η οποία έχει αποκαλύψει ένα εκτεταμένο σύστημα διαφθοράς στα κορυφαία επίπεδα επιχειρήσεων και κυβέρνησης, βυθίζοντας το πολιτικό σύστημα σε τέλμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Λούλα, που έκανε δύο θητείες ως πρόεδρος, είναι ένοχος για αποδοχή αγαθών αξίας  1,2 εκατ. δολαρίων ως δωροδοκία από την εταιρία OAS SA, προκειμένου να την βοηθήσει να πάρει συμβάσεις με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petroleo Brasileiro. Μέρος του ποσού, αντιστοιχούσε σε διαμέρισμα σε παραθαλάσσια τοποθεσία.

Κατά την πεντάωρη απολογία του, ο Λούλα διακήρυξε την αθωότητά του, υποστηρίζοντας ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στο εδώλιο ήταν πολιτικοί.

Παρά την καταδίκη του πάντως και τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ο Λούλα παραμένει δημοφιλής, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενώ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει ξανά το ανώτατο αξίωμα τον επόμενο χρόνο.

Ο πρώην αρχηγός συνδικάτου, που εγκατέλειψε την προεδρία πριν από έξι χρόνια, είχε κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική, που βοήθησαν στη μείωση της ανισότητας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον είχε χαρακτηρίσει τον πιο δημοφιλή πολιτικό παγκοσμίως.

(Πηγή: Reuters, φωτό: AP Photo/Eraldo Peres, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα