Ένταση στο Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου

Ένταση στο Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου
Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο του κοινοβουλίου AP

Η αστυνομία νωρίτερα έριξε δακρυγόνα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ οι διαδηλωτές είχαν ήδη εισβάλλει και καταλάβει το κοινοβούλιο, που στο μεταξύ ακύρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ ανέκτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη (τοπική ώρα) τον έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν εισβάλει νωρίτερα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν αφού οι αστυνομικοί άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα, πολλές ώρες μετά την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν εισβάλει νωρίτερα ομάδες νέων που κατέστρεψαν πορτρέτα και ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους. Οι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή με λεωφορεία και πήραν θέση την ώρα που περίπου χίλιοι διαδηλωτές περικύκλωναν το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo), στην καρδιά της οικονομικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ομπρέλες, προσπαθώντας να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Πυκνοί καπνοί υψώνοντααν από τις κεντρικές λεωφόρους, ανάμεσα σε κάποιους από τους ψηλότερους ουρανοξύστες του κόσμου.

Οι συγκεντρωμένοι χρησιμοποίησαν πινακίδες κυκλοφορίας, διάφορα αντικείμενα που πήραν από σκαλωσίες και άλλα πράγματα για να καταφέρουν να μπουν στο κτίριο. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων, κάποιοι κάθισαν στα έδρανα και τσέκαραν τα κινητά τους ενώ άλλοι έγραφαν στους τοίχους συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Ένα σύνθημα ζητούσε την παραίτηση της ηγέτιδας του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ενώ σε άλλο έγραψαν “Το ΧΚ δεν είναι Κίνα”.

Η γραμματεία του κοινοβουλίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ακυρώνεται η αυριανή συνεδρίαση. Ακυρώνονται επίσης μέχρι νεωτέρας όλες οι ξεναγήσεις στο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα