Μια ανάσα από το Καστελόριζο το Oruc Reis – Πού βρίσκεται αυτή την ώρα

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το Oruc Reis – Πού βρίσκεται αυτή την ώρα
Το ερευνητικο Oruc Reis. Η παρουσία του στην Ν.Α Μεσόγειο δημιούργησε δύσκολες συνθήκες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις AP

Κοντά στο Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το ερευνητικό τουρκικό πλοίο που έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το απόγευμα της Δευτέρας. Άνοιξε το σύστημα εντοπισμού του.

Μια ανάσα από το Καστελόριζο βρίσκεται το Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο είχε απενεργοποιήσει μεν τον πομπό του με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, πριν από λίγα λεπτά άνοιξε το σύστημα παρακολούθησης και πλέον φαίνεται να πλέει κάτω από το Καστελόριζο, όπως μπορείτε να δείτε και στην ακόλουθη φωτογραφία.


Νωρίτερα, ήταν εμφανής η θέση ενός εκ των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν, του CENGIZ HAN και ήταν προφανές πως το Oruc Reis προσέγγιζε το Καστελόριζο, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο.

Το ερευνητικό πλοίο εισήλθε σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν 6 πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι “οι έρευνες , οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα”.

Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα