Επαναδιαπραγμάτευση θέλει ο Σουλτς, nein λέει η Μέρκελ

Επαναδιαπραγμάτευση θέλει ο Σουλτς, nein λέει η Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel, left, speaks during a joint statement with Social Democratic Party Chairman Martin Schulz after the exploratory talks between Merkel's Christian Democratic block and the Social Democrats on forming a new German government in Berlin, Germany, Friday, Jan. 12, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) ap

Μπροστά στις αντιδράσεις της βάσης του SPD στο μεγάλο συνασπισμό, ο Σουλτς δηλώνει ότι σε δύο χρόνια θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις της συμφωνίας, με τη Μέρκελ να απαντά ότι τα βασικά σημεία δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δυνατή είναι μόνο η διευκρίνιση ορισμένων σημείων

«Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δεν μπορούν να γίνουν αντκείμενο διαπραγμάτευσης. Δυνατή είναι μόνο η διευκρίνιση ορισμένων σημείων», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

Η Μέρκελ απαντησε έτσι στον Μάρτιν Σουλτς, ο οποιος μπροστά στις αντιδράσεις της βάσης της SPD και κομματικών οργανώσεων (ήδη οι τοπικές του Βερολίνου και του Sachen- Anhalt τάχθηκαν κατά μεγάλου συνασπισμού, ενώ κρίσιμο ρόλο θα παίξει η στάση της κομματικής οργάνωσης στη Ρηνανία- Βεσφαλία στην οποία ανήκει το ένα τέταρτο συνολικά των μελών των Σοσιαλδημοκρατών), εξήγγειλε ότι σε δύο χρόνια θα πρέπει να γίναι αξιολόγηση της συγκυβέρνησης και να υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες, έθεσε δε αυτή την επαναδιαπραγμάτευση ως όρο για να προχωρήσουν στην πράξη πια οι συζητήσεις.

Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) έκανε «πικρές παραχωρήσεις» κατά τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού. «Ετέθη λοιπόν μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι το SPD θα λάβει στο συνέδριό του μια υπεύθυνη απόφαση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι 600 σοσιαλδημοκράτες σύνεδροι θα ψηφίσουν το Σαββατοκύριακο στη Βόννη στο έκτακτο συνέδριο του κόμματός τους υπέρ ή κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τον τελευταίο λόγο όμως μετά την λήξη τους, εφόσον τελικά διεξαχθούν, θα έχει και πάλι η βάση του κόμματος η οποία και θα κληθεί εκ νέου να ψηφίσει υπέρ ή κατά του σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού σε μια ακόμα εσωκομματική -και χρονοβόρα- διαδικασία.

(Φωτό: AP Photo/Michael Sohn)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα